Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Δύο ημιτελικοί… τελικοί στον δρόμο για την κορυφή της Ευρώπης - Απόψε η "μαχη" της Ιταλίας με την Ισπανία

 

 Δύο ημιτελικοί… τελικοί στον δρόμο για την κορυφή της Ευρώπης  

Προς το τέλος της φτάνει πλέον η φετινή διοργάνωση του Euro. Μία διοργάνωση που πέρασε... από «χίλια κύματα» και καθυστέρησε έναν χρόνο η έναρξή της, αλλά πλέον μετρά τρία εναπομείναντα παιχνίδια πριν πέσει η αυλαία και μάθουμε τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τρεις… τελικοί έμειναν στη μάχη για το τρόπαιο, με την Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία και την Δανία να κάνουν όνειρα για την κούπα και το ερώτημα να παραμένει: ποια εξ αυτών θα ανέβει στην κορυφή και θα φτάσει τελικά στην επίτευξη του στόχου της.

Η Αγγλία έχει φυσικά το αβαντάζ, μιας και οι υπόλοιποι αγώνες θα διεξαχθούν στο «σπίτι» της, το «Γουέμπλεϊ». Παρόλα αυτά όμως, το μεγάλο ερώτημα για τα «λιοντάρια» είναι το πως θα παρουσιαστούν στον ημιτελικό με την Δανία την προσεχή Τετάρτη (7/7) μετά την εμφατική τους νίκη με 4-0 επί της Ουκρανίας. Αν θα παραμείνουν δηλαδή προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο τους ή αν η εντυπωσιακή τους εμφάνιση στο «Ολίμπικο» θα τους δώσει περισσότερο «αέρα» απ’ ότι χρειάζεται ενόψει της συνέχειας.

Αν συμβεί το τελευταίο, τότε ξεκάθαρα θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες, αφού η Δανία δεν αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Μία Δανία που ήταν η μοναδική που ξεκίνησε την πορεία της στον θεσμό με δύο ήττες στην φάση των ομίλων και παρόλα αυτά προκρίθηκε από το γκρουπ της, αλλά και που συσπειρώθηκε ακόμα περισσότερο μετά το επεισόδιο με τον Κρίστιαν Έρικσεν. Αυτή η Δανία δείχνει να είναι πλέον ικανή για τα πάντα και η μέχρι τώρα πορεία της στο Euro αναμφισβήτητα έχει σημάνει «συναγερμό» στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου.

Σαφέστατα, η Αγγλία παιχνίδι με παιχνίδι δείχνει να βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο και πέρα από το ότι διατηρεί ανέπαφη την εστία της, το γεγονός ότι ο Χάρι Κέιν άρχισε να βρίσκει τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα (μετά την επιθετική του δυστοκία στο ξεκίνημα του τουρνουά) είναι ένα τεράστιο αβαντάζ για τα «λιοντάρια».

Κόντρα στην Δανία φυσικά θα είναι το φαβορί, ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως η τελευταία ήττα της Αγγλίας μέσα στο «Γουέμπλεϊ» ήταν… από την Δανία, στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη όταν ένα πέναλτι του Έρικσεν χάρη στη νίκη με 1-0 στην ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ για το Nations League.

Όσο για το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών, αυτό ανάμεσα στην Ιταλία και την Ισπανία; Κάθε προγνωστικό θα είναι παρακινδυνευμένο. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, είναι ότι η αγχωτική νίκη – πρόκριση της «σκουάντρα ατζούρα» επί της Αυστρίας στην φάση των «16» λειτούργησε ευεργετικά για την εθνική ομάδα, που μέχρι τότε άκουγε μόνο διθυραμβικά σχόλια για την πορεία της στο Γιούρο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση της Ισπανίας, που μετά το 5-0 επί της Σλοβακίας στην φάση των ομίλων κινδύνεψε στους «16» κόντρα στην Κροατία. Παθήματα που έγιναν… μαθήματα για τα δύο συγκροτήματα, που ανέδειξαν τις αδυναμίες τους και τους προσγείωσαν ενόψει της συνέχειας. Καθώς οδεύουμε για το φινάλε του φετινού θεσμού ένα είναι σίγουρο: ότι τα εναπομείναντα παιχνίδια υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις και μάχη… μέχρις εσχάτων για το βαρύτιμο τρόπαιο. Ποια θα χαμογελάσει τελευταία; Θα το δείξει η συνέχεια!

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

6 Ιουλίου (22.00), «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Ιταλία- Ισπανία (Α)

7 Ιουλίου (22.00), «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Δανία - Αγγλία (Β)

ΤΕΛΙΚΟΣ

11 Ιουλίου (22.00), «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο

Νικητής Ημιτελικού (Α) – Νικητής Ημιτελικού (Β)