Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Τι αλλάζει από 8 Ιουλίου στη διασκέδαση – Η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει τους παραβάτες – Ποιες οι ποινές

 Τι αλλάζει από 8 Ιουλίου στη διασκέδαση - Η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει τους παραβάτες 

Η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 1.797, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι η διασπορά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διασκέδαση, είναι πλέον μεγάλη, λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα του συνόλου των δραστηριοτήτων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε την Τρίτη το απόγευμα ανέφερε πως η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου σε

εστίαση, μπαρ και κλαμπ θα υπάρχουν αποκλειστικά καθήμενοι, ενώ τα πρόστιμα θα είναι βαριά και από την πρώτη παράβαση θα υπάρχει προσωρινή αναστολή λειτουργίας του χώρου.

Από την πρώτη παράβαση -και μάλιστα από την επόμενη μέρα- οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται «φάτσα» με την αναστολή λειτουργίας είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε και για βαριά πρόστιμα.

Τα νέα μέτρα στην διασκέδαση

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου σε εστίαση, μπαρ και κλαμπ θα υπάρχουν αποκλειστικά καθήμενοι, ενώ τα πρόστιμα θα είναι βαριά και από την πρώτη παράβαση θα υπάρχει προσωρινή αναστολή λειτουργίας του χώρου.

Από την πρώτη παράβαση -και μάλιστα από την επόμενη μέρα- οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται «φάτσα» με την αναστολή λειτουργίας είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε και για βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε για την διασκέδαση:

Ειδικότερα για τις δραστηριότητες διασκέδασης προκειμένου να ελέγξουμε αυτή την αλματώδη αύξηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε και σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα- θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, για ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Μην ξεχάσετε όσοι δεν το έχετε κάνει έως τώρα να μπείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσετε το ραντεβού σας για το εμβόλιο».

Ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ θα ελέγχουν τα μαγαζιά για τα μέτρα    

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, έχει δοθεί εντολή η κάθε αστυνομική διεύθυνση να διαθέτει ειδική ομάδα ελέγχου καταστημάτων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ, η κάθε ομάδα θα απαρτίζεται από 5-10 αστυνομικούς, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα ελέγχει εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά καταστήματα, επιβάλλοντας τα πρόστιμα που θα προβλέπονται στην ΚΥΑ, η οποία θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Επίσης, έχει δοθεί εντολή, ώστε να ελέγχονται κατά προτεραιότητα όλες οι καταγγελίες, ακόμα και ανώνυμων πολιτών, για καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Χαρδαλιάς για μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ: Ζήτημα χρόνου να επικρατήσει στην Ελλάδα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Τις τελευταίες ημέρες τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης και των επιδημιολογικών διερευνήσεων του ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από όλους μας», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε για τη μετάλλαξη Delta: «Όπως γνωρίζετε, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ όπως και σε άλλες χώρες η επικρατούσα μετάλλαξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Θυμίζουμε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου βλέπουμε μια αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί».