Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η κορινθιακή σταφίδα απειλείται! Μέτρα στήριξης τώρα!

  

Η κορινθιακή σταφίδα, ένα ιστορικό αγροτικό προϊόν, του οποίου η παραγωγή και εμπορία καθόρισε πολλές και σημαντικές στιγμές της τοπικής αλλά και εθνικής ιστορίας μας, ένα αγροτικό προϊόν που όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως ο «μαύρος χρυσός» του τόπου μας, απειλείται από τις αντιλαϊκές και αντιπαραγωγικές

πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

Μαζί της απειλείται το παρόν και το μέλλον των σταφιδοπαραγωγών και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα της Κορινθίας. Η συρρίκνωση των αγροτικών επιδοτήσεων, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη πτώση της τιμής, οδηγούν σε πολύ σημαντική κρίση, ανάλογη της σταφιδικής κρίσης των αρχών του 20ου αιώνα που έφερε μύρια δεινά στην πατρίδα μας.

Ποιος θα περίμενε ότι 100 και πλέον χρόνια, μετά την κρίση που καθόρισε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις δεκαετιών, θα ερχόταν η ώρα που αντί το ‘χρυσοφόρο’  προϊόν μας να αποτελούσε ένα αναπτυξιακό εργαλείο για το μέλλον της αγροτικής καλλιέργειας στην πατρίδα μας, θα απειλούνταν με υποβάθμιση και το μέλλον της θα φάνταζε ζοφερό και δυσοίωνο.

Μόλις χθες στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης της Κορινθιακής Σταφίδας, ομολογώντας ωμά και ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει πρόβλημα στην σταφίδα και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε λύσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από την τοποθέτηση του υπουργού κρύβεται ο κρυφός πόθος των επιχειρήσεων ιδιωτών να συμπιεστεί φέτος η τιμή της σταφίδας, να κινδυνεύσουν με κατάρρευση από τα αποθέματα οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να εκτοξευθεί η κερδοφορία τους και να επιβάλλουν τους όρους τους στην πρωτογενή αγορά της σταφίδας σε βάρος του εισοδήματος του παραγωγού.

Έτσι αντί η κορινθιακή σταφίδα και οι σταφιδοπαραγωγοί να στηριχθούν ουσιαστικά, αντί να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική του προϊόντος μέσω και της ανάδειξής του ως διατροφικής υπερτροφής, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει ταφόπλακα στις μικροκαλλιέργειες και να ‘χαρίσει’ τον «μαύρο χρυσό» σε μεγαλοσυμφέροντα και κερδοσκόπους.

Σ’ αυτές τις πρακτικές και σ’ αυτές τις λογικές όμως θα μας βρει αντίθετους.

Απαιτούμε να λειτουργήσει η πολιτεία σαν «αγοραστής ύστατης καταφυγής», να αποσύρει τις αδιάθετες ποσότητες σταφίδας που συσσωρεύτηκαν, λόγω πανδημίας και να τις διαθέσει  σε σχολεία, στρατό, δομές αλληλεγγύης και γενικά για την ανακούφιση των πολιτών που χειμάζονται από τις πολιτικές της. Να αποσύρει τις αδιάθετες ποσότητες μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος αντίστοιχου με αυτό της «απόσταξης κρίσης» που εφαρμόστηκε για την αποσυμφόρηση του οινοποιητικού κλάδου πέρυσι.

Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών με την στήριξη του επιπέδου των τιμών σε βάθος τριετίας, ώστε να ενισχυθούν οι σταφιδοπαραγωγοί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια του ιστορικά στρατηγικού προϊόντος.

Καλούμε την κυβέρνηση, ενώσεις, εξαγωγείς, μεταποιητές και επιχειρηματίες ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή να δείξουν υπευθυνότητα αντάξια σε ένα τόσο σημαντικό, ανωτέρας ποιότητας, εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

Να μην ξεχνάμε ότι η βάση των συνεταιριστικών ενώσεων αλλά και όλων των επιχειρήσεων που δραστηροποιούνται στην εμπορία και εξαγωγή του προϊόντος είναι ο Έλληνας σταφιδοπαραγωγός, ο Έλληνας αγρότης.

Είναι η στιγμή και η ώρα να σταθούμε πλάι του.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας

syriza.k...@gmail.com