Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Επιδοτήσεις για τους αλιείς – Όροι και προϋποθέσεις

 Τρεις θαλάσσιες διακομιδές την μέρα με… καΐκια 

Ξεκινά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση έως 24.000 ευρώ για τους αλιείς που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης για τη δράση του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

H οικονομική ενίσχυση χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιείται ως συνέπεια της έξαρσης της νόσου Covid-19:

α) Μεταξύ 16ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2020, για τα σκάφη, τα οποία, έως και τη 15η Οκτωβρίου 2020, έφεραν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και δεν εξάντλησαν το επιλέξιμο χρονικό όριο των 90 ημερών παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 1990/23.09.2020 πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

β) Μεταξύ 1ης Μαρτίου και 31ης Δεκεμβρίου 2020 για τα σκάφη, τα οποία, έως και τη 15η Οκτωβρίου 2020 δεν έφεραν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS), αποκλειστικά και μόνο λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαν σχετική υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι η χορηγούμενη στήριξη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες αθροιστικά για την περίοδο από 1ης Μαρτίου έως 31η Δεκεμβρίου 2020, για κάθε σκάφος.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των ενισχύσεων, η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση για τις μηχανότρατες ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και η μέγιστη σε 24.000 ευρώ, ενώ για τα γρι γρι ξεκινά από τα 8.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 24.000 ευρώ. Αυξημένα σε σχέση με την πρώτη πρόσκληση είναι τα ποσά και για τα σκάφη που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη, με τη μηνιαία αποζημίωση να αρχίζει από τα 4.000 ευρώ (αντί 2.000 ευρώ στην πρώτη πρόσκληση) και να αγγίζει μέχρι και τα 15.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ). Για τα σκάφη παράκτιας αλιείας, η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση διαμορφώνεται στα 900 ευρώ και η μέγιστη στα 4.500 ευρώ.

Δικαιούχοι, όροι και προϋποθέσεις

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19» είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα/εγγεγραμμένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) ή ημερολόγιο γέφυρας όσοι δεν έχουν την υποχρέωση εγκατάστασης VMS και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα για τουλάχιστον 120 ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Η πιστοποίηση της άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας στη θάλασσα, για τουλάχιστον 120 ημέρες, κατά τη διάρκεια των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης διενεργείται:

– Για τα σκάφη που φέρουν ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας (ERS logbook), μέσω των δεδομένων που έχουν υποβληθεί και καταχωρισθεί μέσω του ηλεκτρονικού ημερολογίου αλιείας (ERS_logbook) και τηρούνται στη βάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

– Για τα σκάφη που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας (ERS logbook), αποκλειστικά και μόνο λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν σχετική υποχρέωση, μέσω των στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο θεωρημένο -μέχρι και 31/03/2021 για αλιευτικές δραστηριότητες που είχαν γίνει μέχρι 31/12/2020- από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, ημερολόγιο γέφυρας του σκάφους.

Τα σκάφη που προβαίνουν σε προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους θα πρέπει:

– Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια /ΒΕΜΣ και καταχωρισμένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ). Τα στοιχεία της αλιευτικής άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων (ιδιοκτησία-ναυπηγικά χαρακτηριστικά κ.λπ.) να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για την επικαιροποίηση ή διόρθωση αυτών, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ αλιευτικής άδειας, λοιπών ναυτιλιακών εγγράφων και ΕΑΜ.

– Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια και ειδική άδεια αλίευσης (εφόσον απαιτείται) σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη όσο και καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται ενίσχυση για την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους.

– Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.