Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. Πελοποννήσου 2-7-2021, για την «Κορινθιακή σταφίδα»


Τρίπολη 5-7-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Να σταματήσουν τα παιχνίδια Κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών! Τώρα άμεσα μέτρα στήριξης τους!

        Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο Πε.Συ. 2/7/2021, όσο αφορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας. Τόσο από τις τοποθετήσεις – κόντρες ανάμεσα σε εκπροσώπους ενώσεων και επιμελητηρίων, όσο και από τις θέσεις - τοποθετήσεις της Περιφερειακής αρχής και άλλων παρατάξεων, αποδείχθηκε ότι για μια ακόμα φορά  κυβέρνηση και μεγαλέμποροι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών!

        Η Λαϊκή συσπείρωση ανέδειξε τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιαγροτικής πολιτικής όλων τω κυβερνήσεων και Ε.Ε.,  δηλώνοντας ότι θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους μικρομεσαίους σταφιδοπαραγωγούς. Τους κάλεσε ταυτόχρονα να μην στοιχηθούν πίσω από παιχνίδια και κόντρες μεγαλεμπόρων, κυβέρνησης και επιμελητηρίων και να οργανωθούν ώστε να διεκδικήσουν αγωνιστικά, ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, για την διασφάλιση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.

        Παρατίθεται η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κελλάρη Γιάννη, με την παρουσίαση της πρότασης απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στην συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. 2-7-2021, για την «Κορινθιακή σταφίδα»

        Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας σε αποθήκες, που προμηνύουν κατρακύλα των τιμών παραγωγού, δεν είναι αποκομμένο από την γενικότερη καταστροφική πολιτική γι αυτό το προϊόν όπως και για άλλα προϊόντα που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.

        Η επιδίωξή τους να την μετατρέψουν από ένα δυναμικό προϊόν, σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών, σε είδος προς εξαφάνιση ώστε τελικά να ωφεληθούν οι μεγαλέμποροι στον κλάδο έχει ξεκινήσει από παλιά.

        Ξεκίνησαν με τις αποζημιώσεις εκρίζωσης σε όσους κατέστρεφαν την σταφίδα τους. Μετά ήρθε η διάλυση του ΑΣΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας του που στόχο είχε την πλήρη εκμετάλλευση του αγρότη από τους έμπορους δίνοντας τους το δικαίωμα να αρπάζουν ότι απέμεινε από τους σταφιδοπαραγωγούς.

        Την περίοδο που εφαρμόστηκε ο αντισταφιδικός κανονισμός του 1999 εγκαταλειφθήκαν παρά πολλές σταφίδες, ο κανονισμός αυτός ανάγκαζε τους σταφιδοπαραγωγούς, πριν ακόμα τρυγήσουν να υπογράψουν με τον έμπορα συμφωνητικό το όποιο περιλάμβανε τιμή πώλησης και ποσότητα με εκβιασμό, αν δεν υπόγραφαν θα έχαναν την επιδότηση!  Πουλούσαν με 40-60 λεπτά και ο καταναλωτής την αγόραζε 6 ευρώ, σε εποχή που δεν υπήρχε καμία πανδημία!

        Το τεράστιο αυτό άνοιγμα εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα οι μεγαλέμποροι της περιοχής, οι οποίοι θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο και μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού!

        Είναι ζητήματα που πρέπει να επισημανθούν ώστε να κατανοηθεί ότι τα αποθέματα δημιουργούνται πρώτα απ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου το κυρίαρχο είναι το κέρδος, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ώστε να καθορίζει την παραγωγή και την διάθεση ανάλογα με τις λαϊκές ανάγκες.

        Αυτά είναι τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων που τη στηρίζουν και στο θέμα της σταφίδας και των αγροτών γενικότερα. Αποδείχτηκε περίτρανα πως ο στόχος ήταν ο αφανισμός των σταφιδοπαραγωγών και η συρρίκνωση της ελληνικής γεωργίας.

        Η πανδημία με την χαμηλή διάθεση, έρχεται να επιτείνει όλα τα παραπάνω εξαιτίας της έλλειψης μέτρων από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, για στήριξη του προϊόντος και διάθεσής του με κρατική μέριμνα εκεί που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.

          Την ίδια καταστροφική πολιτική για την σταφίδα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, αρνούμενη την όποια στήριξη του προϊόντος και των σταφιδοπαραγωγών, την ίδια στιγμή που μαζί με τους μεγαλέμπορους παίζουν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη τους, στην ουσία εκβιάζοντάς τους να συμβιβαστούν με χαμηλές τιμές διάθεσης ενόψει και της νέας συγκομιδής.  

  Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτικό σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο να ζητήσει από της κυβέρνηση:

-      Με ευθύνη του κράτους να συγκεντρωθεί η παραγωγή (παλιά και νέα), με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους παραγωγούς. Η αδιάθετη παραγωγή να διοχετευθεί εκεί που υπάρχει ανάγκη,  δηλαδή να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας και να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.)

 

-      Να ληφθούν μέτρα ώστε άμεσα να γίνει  αναδιάρθρωση – φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία, λόγω της παλαιότητας της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.

 

-      Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους –βιοπαλαιστές αγρότες.

        Αποφασίζει επίσης να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα και να συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι μικρομεσαίοι σταφιδοπαραγωγοί, υπερασπιζόμενοι το προϊόν  και την βιωσιμότητα τους.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ