Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Search Your Team: Κόκκινη κάρτα στο αθλητικό trafficking

  

Χιλιάδες νέα παιδιά της Αφρικής ονειρεύονται να κάνουν ποδοσφαιρική καριέρα στην Ευρώπη, αλλά τις περισσότερες φορές πέφτουν θύματα επιτήδειων διακινητών.

Σαν «καλός άγγελος» γι’ αυτές τις ψυχές ενεργοποιήθηκε πρόσφατα η διαδικτυακή πλατφόρμα «Search Your Team», η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθεί να προστατεύσει τους επίδοξους Εμπαπέ και Ντρογκμπά από τις κακοτοπιές.

Η «Search Your Team» ιδρύθηκε το 2018 και από την πρώτη στιγμή ανέλαβε να έρχεται σε επαφή με συλλόγους και ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, της Αμερικής και ασιατικών χωρών. Μέσα από τα βίντεο που προβάλλει, επιτρέπει σε φτωχούς, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές κυρίως από την Αφρική και από άλλα σημεία του αναπτυσσόμενου κόσμου (ανήλικους στη συντριπτική τους πλειονότητα) να επιδείξουν τα προσόντα τους και να διαφημίσουν το ταλέντο τους, χωρίς να πέσουν στα νύχια διαφόρων μάνατζερ – στην καλύτερη περίπτωση εκμεταλλευτών, στη χειρότερη «δουλεμπόρων».

Διαφάνεια

«Η μεγαλύτερη δύναμή μας», εξήγησε ένας εκ των ιδρυτών της πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ιταλικής «Il Fatto Quotidiano», «είναι η διαφάνεια και η παράκαμψη των κάθε λογής μεσαζόντων».

Τη «Search Your Team» ίδρυσαν ο Γουέσλεϊ Μουκερινκίντι και ο Γκαετάν Εκούντο, αφρικανικής καταγωγής όπως προδίδουν τα επίθετά τους. Ο πρώτος κατάγεται από τη Ρουάντα και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα με αθλητική υποτροφία στο Pανεπιστήμιο της Γιούτα. Εκεί δημιούργησε μια ψηφιακή εφαρμογή για την επικοινωνία των μοναχικών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα εμπνεύστηκε τη «Search Your Team», για να βγάλει το κύμα των «παράτυπων ποδοσφαιρικών μεταναστών» από τη μιζέρια και την εκμετάλλευση.

Η ΜΚΟ «Foot Solidaire» υπολογίζει ότι κάθε χρόνο 6.000 ανήλικοι Αφρικανοί προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη -κατά κανόνα παράνομα- με στόχο να κάνουν ποδοσφαιρική καριέρα. Το 70% δεν τα καταφέρνει και αρκετοί χάνουν ακόμη και τη ζωή τους. «Ο τρόπος για να αποφύγουμε αυτές τις τραγωδίες είναι να “ψηφιοποιήσουμε” αυτούς τους παίκτες, ανεβάζοντας βίντεο με τα highlights των ποδοσφαιρικών τους ικανοτήτων. Aυτό τους βοηθάει να κλείσουν απευθείας αθλητικές υποτροφίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή να έλθουν σε επαφή με συλλόγους για να παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή άλλα αθλήματα. Κάθε αθλητής έχει το βίντεο και το βιογραφικό του στην πλατφόρμα και οι προπονητές μπορούν να έλθουν σε άμεση επικοινωνία μαζί τους», τονίζει ο Μουκερινκίντι.

Η «Search Your Team» δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε νεαρούς Αφρικανούς και Αφρικανές (ναι, υπάρχουν και πολλά κορίτσια!) αλλά είναι ανοιχτό και σε φτωχούς μετανάστες που ζουν ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο Φονκέ και η Τούρκο

Ενα από τα… success story του εγχειρήματος αφορά στην περίπτωση του 23χρονου Καμερουνέζου Πιερ Φονκέ, που γεννήθηκε στο Βέλγιο και πληροφορήθηκε τυχαία την ύπαρξη της «Search Your Team» από έναν φίλο του. Μπορεί να μην έγινε πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής, αλλά έχει ήδη περάσει από την Μπριζ, τη Νόργουιτς, τη Λανς, το βουλγαρικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής και τώρα αγωνίζεται στην αγγλική Γουέιμουθ! Ο Φονκέ πίνει νερό στο όνομα του Γουέσλεϊ και του Γκαετάν, που τον βοήθησαν να κλείσει συμβόλαιο με την αξιόπιστη εταιρία «P&P Sport Management».

Την ίδια ευγνωμοσύνη αισθάνεται η 20χρονη ποδοσφαιρίστρια Σοχάνε Τούρκο (που αυτοπροσδιορίζεται ως γαλλο-ιταλο-τυνήσια) η οποία κάνει την τύχη της στο γυναικείο πρωτάθλημα της Ολλανδίας.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΟΗΕ

Στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί θεσμικά, αυτόν τον καιρό η «Search Your Team» βρίσκεται σε επαφή με την UNODC, δηλαδή την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Σκοπός της να δημιουργήσει μια εταιρική σχέση, που θα επιτρέψει την καλύτερη αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων (trafficking) στον αθλητικό χώρο. Προς τον ίδιο σκοπό η οργάνωση συζητά με την ισπανική Λίγκα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου του Παρισιού και της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Επειδή όμως δεν θέλει το έργο της να είναι επιφανειακό, το τελευταίο διάστημα η πλατφόρμα των Μουκερινκίντι και Εκούντο έχει ρίξει το βάρος στις αγορές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά είναι ιδιαίτερα απαιτητική και απορροφά μόνο τα μεγάλα ταλέντα, ενώ υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα του περίπλοκου καθεστώτος βίζας ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και διάφορα αφρικανικά κράτη. «Ξέρουμε καλά ότι αν ένας Αφρικανός θέλει να παίξει μπάλα σε μεγάλη ομάδα της Ευρώπης, πρέπει να είναι ένας Ντρογκμπά, ένας Ετό, ένας Μανέ, δηλαδή ποδοσφαιρικό φαινόμενο», παραδέχονται οι ιδρυτές της «Search Your Team». Τα αγόρια και τα κορίτσια που ζητούν τη βοήθειά της, ιδίως από την Υποσαχάρια Αφρική, είναι τις περισσότερες φορές ταλαντούχα και καλά παιδιά, αλλά δεν βρίσκονται στο επίπεδο των μεγάλων σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ και σε κάποιες ασιατικές χώρες είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσεις βίζα βάσει αθλητικής υποτροφίας, που να συνοδεύεται από συμβόλαιο. «Γι’ αυτό», αποκαλύπτει ο Μουκερινκίντι, «κατευθύνουμε τους παίκτες προς τις ΗΠΑ και την Ασία, από όπου μπορούν αργότερα να μεταπηδήσουν στην Ευρώπη. Ενας Αμερικανός κόουτς μπορεί να φέρει έναν παίκτη από την Αφρική πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι ένας Ευρωπαίος, ενώ με τις ασιατικές αγορές διατηρούμε άριστες επαφές και συνεργασία».

eleftherostypos.gr