Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Φωτιά στα Γεράνεια: Πινγκ πονγκ ευθυνών για αντιπυρικές ζώνες, αποψιλώσεις

 Φωτιά στην Κορινθία: Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»  

Μεγάλοι όγκοι συγκεντρωμένης καύσιμης ύλης σε ιδιωτικά και δημόσια δάση λειτούργησαν σαν… «επιταχυντής» της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας που «περπάτησε» 10,3 χλμ. μέσα σε μόλις 4μιση ώρες. Δάση, σπίτια και μοναστήρια «κατάπιε» η πύρινη λαίλαπα, που σταμάτησε στη θάλασσα.

«Ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει», ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση για ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού. Για έλλειψη αντιπυρικών ζωνών που καθυστέρησαν την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου εγκαλεί η Πυροσβεστική την Περιφέρεια Αττικής, που απαντάει ότι η ευθύνη «ανήκει στο Δασαρχείο που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Συνολικά 31 (18 στην Αττική και 13 στην περιφέρεια) περιοχές δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα αποψίλωσης και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για δεύτερη ημέρα επιχειρώντας να οριοθετήσουν τη φωτιά. Σε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων προχώρησαν οι Αρχές από τους οικισμούς Παπαγιαννέικα και Καλκάνι στην περιοχή του Πευκενέα, με τις δεκάδες διάσπαρτες εστίες να συνεχίζουν να καίνε διαφορετικές τοποθεσίες μεταξύ Αλεποχωρίου και Μεγάρων, δυσκολεύοντας την οριοθέτηση της φωτιάς.

Η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς ήταν σαφώς βελτιωμένη το πρωί της Παρασκευής, με τους ανέμους όμως, που άγγιζαν και χθες τα 7 μποφόρ, να δυσκολεύουν τον έλεγχο στις ενεργές εστίες κοντά στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου, αλλά και στα σημεία γύρω από το Χάνι Δερβένι, την Πευκενέα και την Ιερά Μονή Αγίου Ιερόθεου. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούσαν 8 αεροσκάφη Canadair (σε κύκλο 4 αεροσκαφών), 10 PZL (σε κύκλο 30 λεπτών), 2 ελικόπτερα Chinook του Στρατού Ξηράς, 1 Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος. «Είμαστε άτυχοι… Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε μια χρονική συγκυρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου χωρίς τα 29 μισθωμένα μέσα», σχολίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, τα μισθωμένα εναέρια μέσα αναπτύσσονται στο διάστημα από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Για να ριχτούν στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου, αρχές Ιουνίου αναμένεται να μισθωθούν με σύμβαση έργου 6 αεροπλάνα Air Tractor Fire Boss, τα οποία θα περιπολούν κρίσιμες ώρες της ημέρας σε χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές, με υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς, ενώ θα προχωρούν και σε ρίψεις νερού

Τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα έχουν αυτονομία πτήσης που φτάνει τις 5 ώρες, χωρητικότητα 3 τόνους νερού, ενώ διαθέτουν πλωτήρες και ρόδες για δυνατότητα προσγείωσης τόσο σε θάλασσα όσο και σε στεριά. Υπάρχει μάλιστα η προοπτική άμεσης αγοράς τουλάχιστον 30 τέτοιων αεροπλάνων λόγω χαμηλού κόστους, που κυμαίνεται στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με τα εναέρια μέσα, στη φωτιά της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο παραμένουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Εκτός από την οικολογική καταστροφή, το πέρασμα της φωτιάς «χτύπησε» και εξοχικές κατοικίες και αγροικίες με την καταγραφή των ζημιών είναι σε εξέλιξη.

Και την Παρασκευή, οι Αρχές χρειάστηκε να απομακρύνουν κατοίκους από τα διάσπαρτα σπίτια που υπήρχαν ανάμεσα στις εστίες της φωτιάς. Από τις πρώτες ώρες οι προληπτικές εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη βοήθεια και του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης. «Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «είναι η έσχατη λύση, είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο, είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112».

Αναφορικά με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς είναι δεδομένο. Το ποιος έχει ή όχι την ευθύνη θα φανεί μέσα από τη διαδικασία της προανάκρισης».

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου αναμένεται να αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και τον θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.