Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ - Η μάχη των δύο κόσμων

 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Η μάχη των δύο κόσμων 

Πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ διεκδίκησαν το Κύπελλο Ελλάδος στον τελικό. Απόψε στο άδειο λόγω του κορονοϊού ΟΑΚΑ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μονομαχούν σε τελικό Κυπέλλου, αλλά η αφετηρία και οι βλέψεις δεν ομοιάζουν.


Ενας τελικός Κυπέλλου ποτέ δεν είναι ένα «απλό παιχνίδι». Η κατάκτηση ενός τροπαίου, δεν είναι «παιχνίδι». Για κάποιους αποτελεί άπιαστο όνειρο σε μια ολόκληρη καριέρα. Για άλλους, αποτελεί επιβεβαίωση κυριαρχίας, ανωτερότητας. Η ήττα δεν είναι ποτέ… επιλογή. Πόσο μάλλον όταν αντίπαλός σου είναι η ομάδα που θέλει να δείξει ότι μπορεί να σε «προβληματίσει», να σου δείξει ότι είστε στο ίδιο επίπεδο. Και στην ίδια συζήτηση περί ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και δυναμικής.

Ένα ζευγάρι όπως το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που θα συναντηθεί στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, το βράδυ του Σαββάτου (21:00), είναι από εκείνα που ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Πάθος, δύναμη, μίσος, ένταση, απόλυτη συγκέντρωση. Και δίψα για τα νίκη.

Από τη μία η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Από την άλλη μια ομάδα που θέλει να δείξει ότι το νταμπλ του 2019 δεν ήταν μια συγκυρία ή μια κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κι άλλων παραγόντων. Ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου, κόντρα στη μοναδική ομάδα που προσπαθεί να ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά την τελευταία 2ετία έχει μείνει σε απόσταση.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι ένα ζευγάρι που συνολικά έχει εμφανιστεί 7 φορές σε τελικό Κυπέλλου. Με τους Ερυθρόλευκους να μετρούν 5 κατακτήσεις του τροπαίου με αντίπαλο τον Δικέφαλο του Βορρά και τους Θεσσαλονικείς να έχουν πανηγυρίσει δύο Κύπελλα με αντίπαλο των πολυνίκη του θεσμού Θρύλο.

Κι όμως, έχουν περάσει συνολικά 20 χρόνια από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν σε τελικό. Και συγκεκριμένα από τη σεζόν 2000-01, όταν ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 4-2 στον περίφημο τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Με τις συμπτώσεις να προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους δεισιδαίμονες. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε τελικό με τους Θεσσαλονικείς, μετά από 4άρα στον Παναθηναϊκό (όπως και το 2001), που και τότε και τώρα είχε χάσει πέναλτι. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί στην έδρα του από τον Ιωνικό (1-2), όπως τώρα ηττήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης (0-1), σε παιχνίδια άνευ βαθμολογικής σημασίας. Επιπλέον, ο τελικός του 2001 είχε διεξαχθεί στην έδρα της ΑΕΚ (τότε Νέα Φιλαδέλφεια), όπως θα συμβεί και τώρα (ΟΑΚΑ).

Στην εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, οι δύο ομάδες δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε τελικό. Επί της ουσίας, η κορυφαία ομάδα της χώρας ιστορικά, αλλά και στο σήμερα, θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τελικό αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ, που τα τελευταία χρόνια εγείρει αξιώσεις κορυφής, φτάνοντας σε 4ο τελικό, τα τελευταία 5 χρόνια. Ενώ η μόνη φορά που δεν έφτασε ως το τέλος ήταν πέρυσι. Καθώς τον απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια μάχη δύο διαφορετικών κόσμων. Μια μάχη του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός, κόντρα σε εκείνο του ΠΑΟΚ. Μια μάχη διαφοράς επιπέδου, νοοτροπίας, αντίληψης.

 Οι τελικοί του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είχαν πάντα τεράστιο ενδιαφέρον κι αξίζει τον κόπο να τους θυμηθούμε:
τελικοί του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είχαν πάντα τεράστιο ενδιαφέρον κι αξίζει τον κόπο να τους θυμηθούμε:

  1. Η πρώτη κόντρα τελικού ήταν το 1951 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. O Ολυμπιακός έκανε το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας του μετά το 1947. Με ένα γκολ του Μουράτη, του Δαρίβα και δύο του Δρόσου έφτασε στο εύκολο 4-0.
  2. Το 1971 ο τελικός γίνεται στο Καραϊσκάκη. Ο ΠΑΟΚ στον προημιτελικό είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό και στον ημιτελικό την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-1, με σκόρερ τους Αγγελή, Γιούτσο, Παμπουλή, ενώ ο Σαράφης είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1.
  3. Το 1973 οι δύο ομάδες κοντράρονται για το τρόπαιο πάλι στο Καραϊσκάκη. Ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το Κύπελλο την προηγούμενη χρονιά, πήγαινε για το σερί, αλλά τον σταμάτησε ο Αγγελής, που σκόραρε όπως και το 1971, και το 1-0 έδωσε το Κύπελλο στον Ολυμπιακό.
  4. Ο ΠΑΟΚ το 1974 πήρε την εκδίκησή του. Επικράτησε στα πέναλτι, με το 90λεπτο να λήγει 2-2 (50’ Παρίδης, 72’ Ασλανίδης – 19’ Τριαντάφυλλος, 79’ Κρητικόπουλος), σκορ που δεν άλλαξε στην παράταση. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Αγγλος Λες Σάνον, είχε φέρει από την Αγγλία ειδικές εμφανίσεις για να φορέσουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ στον τελικό, οι οποίες αποδείχθηκαν γούρικες.
  5. Τον Ιούνιο του 1981 οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες στο Στάδιο «Νίκος Γκούμας», βυθισμένες σε βαρύ πένθος. Η τραγωδία της Θύρας 7 τον περασμένο Φεβρουάριο σκέπαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεύτερο σοκ ήταν ο θάνατος του Ούγγρου προπονητή του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ είκοσι μέρες πριν από τον τελικό, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Προπονητής στον τελικό ανέλαβε ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης. Ο Ολυμπιακός, με κορυφαίο τον Λεμονή, νίκησε 3-1. Για τον Ολυμπιακό σκόραραν Δαμανάκης (αυτογκόλ), Ορφανός, Κουσουλάκης και για τον ΠΑΟΚ ο Δαμανάκης. Πριν από τον τελικό έγιναν σοβαρά επεισόδια με χούλιγκαν.
  6. Το 1992 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν σε διπλό τελικό. Το σκορ στην Τούμπα ήταν 1-1. Ο Σκαρτάδος άνοιξε το σκορ για τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ και ο Τσαλουχίδης ισοφάρισε για τους Πειραιώτες. Με γκολ των Λιτόφτσενκο και Τσαλουχίδη ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0 στο δεύτερο ματς και αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος. Προπονητής του ήταν ο Ουκρανός Ολεγκ Μπλαχίν. Αυτό το Κύπελλο ήταν ο μοναδικός τίτλος που πήρε ο Μπλαχίν ως προπονητής στην καριέρα του.
  7. Ο τελευταίος τελικός των δύο ομάδων έγινε στο «Νίκος Γκούμας» στις 12 Μαΐου 2001 και εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τον ΠΑΟΚ, που πήρε Κύπελλο μετά από 27 χρόνια, επικρατώντας με 4-2 (4’ Εγκωμίτης, 31’ Μπορμπόκης, 46’ Γ.Χ. Γεωργιάδης, 85’ Ναλιτζής – 77’ πέν. Τζόρτζεβιτς, 90’ Χούτος). Ηταν κατά κάποιον τρόπο και μια… εκδίκηση που πήρε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον Σ. Κόκκαλη, ο οποίος τον είχε διώξει τον Νοέμβριο του 1999 από τον Ολυμπιακό.
ΟΙ 7 ΤΕΛΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΠΑΟΚ
ΣΕΖΟΝΖΕΥΓΑΡΙΣΚΟΡΓΗΠΕΔΟ
1950–51Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ4–0Λεωφόρος
1970–71Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ3–1Λεωφόρος
1972–73Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ1–0Γ. Καραϊσκάκης
1973–74ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός2–2 (4-3 π)Ν. Γκούμας
1980–81Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ3–1Ν. Γκούμας
1991–92ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός1–1Τούμπα
>> Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ2-0Γ. Καραϊσκάκης
2000–01ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός4–2Ν. Γκούμας