Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

AstraZeneca: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν β΄ δόση με αυτό το εμβόλιο – Τι προβλέπεται για τις γυναίκες έως 49 ετών

 AstraZeneca: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν β΄ δόση με αυτό το εμβόλιο – Τι προβλέπεται για τις γυναίκες έως 49 ετών  

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Μαρία Θεοδωρίδου αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού γυναικών νεαρής ηλικίας με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι τα περιστατικά θρομβώσεων έχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, τονίζοντας πως μπορεί να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση αν έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων και σε μικρό δείγμα. Δηλαδή, σε 2-3 εβδομάδες το συγκεκριμένο ποσοστό μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό.

Τι προβλέπεται για τις γυναίκες έως 49 ετών

Όπως είπε η ίδια, ο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι σε γυναίκες ηλικίας κάτω και 50 ετών.

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε πως τα εμβόλια mRNA, τα οποία δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο θρομβώσεων, είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Ουσιαστικά λοιπόν, όπως είπε όλες οι γυναίκες 30 και πάνω ετών έχουν δυνατότητα να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Σε ότι αφορά τη δεύτερη δόση υπογράμμισε πως συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση θρομβώσεων είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δεύτερων δόσεων καταγράφηκαν μόλις 15 περιπτώσεις» εξήγησε.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με η χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση, κατέληξε.