Κυριακή 30 Μαΐου 2021

30/5/2021 Κυριακή της Φωτεινής της Σαμαρείτιδας ……… Η αγαθή προαίρεση…

 https://www.pemptousia.gr/wp-content/uploads/2018/05/Samareitida-1.jpg 

Του Νίκου Ζάβαλη ( Μαύρα Λιθάρια)

Καταμεσήμερο 12 το μεσημέρι πάει η Φωτεινή με τη στάμνα της στο «φρέαρ Ιακώβ» να πάρει νερό.

Ο Κύριος περίμενε «δος μοι να πιώ» της λέει .

Η γυναίκα ,ήξερε ότι υπάρχει μεγάλη έχθρα Σαμαρειτών και Ιουδαίων απορεί και λέει:  «ζητάς από εμένα ,μία Σαμαρείτιδα»; και εκεί αρχίζει η περίφημη και θεϊκή συνομιλία.

 

Δεν θέλει ο Κύριος να προσβάλλει την γυναίκα με το αμαρτωλό παρελθόν της , θέλει όμως, να ξυπνήσει  την ναρκωμένη από τα πάθη συνείδησή της και προχωράει πέρα από την επιφάνεια στο βάθος της συνείδησής της . 

Ξεσκεπάζει διακριτικά την  προσωπική της ζωή , φέρνει στην επιφάνεια την αμαρτία που η Φωτεινή (και εμείς φυσικά) απωθούμε στα  σκοτεινά βάθη της συνείδησής μας.

 Μας «ανοίγει» , για να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια ,και να σωθούμε από την θανατηφόρα και ψυχοφθόρα ακτινοβολία των παθών μας που τα κρύβουμε στα εσώτερα της συνείδησής μας.

Με άνεση «τέλειου χειρουργού» ανοίγει την πληγή και την φωτίζει και τότε ο ασθενής ,η Φωτεινή αναφωνεί «Συ εί ο θεός».. και αυτό το επιβεβαιώνει και το μεγαλυνάριο της ημέρας, που λέει:

«…..του Ιακώβ να πίη ύδωρ , από κοινή γυναίκα , η δε Μεσσίαν πάσιν Αυτόν εκήρυξεν»!!!

Ήταν πολύ γνωστό την εποχή εκείνη «το φρέαρ του Ιακώβ» , εκεί πήγαινε η Φωτεινή με τη στάμνα της για να «βγάλει νερό » για τις ανάγκες της , και πήγαινε μόνη , πιθανόν να μην την

έκαναν παρέα άλλες γυναίκες.

Εκεί συνάντησε τον Κύριο και κατάλαβε ότι είναι Ιουδαίος.

Η Φωτεινή εξεπλάγη όταν της είπε ο Κύριος ότι θα της δώσει «το ζων ύδωρ», και εκεί της αποκάλυψε το αμαρτωλό παρελθόν της .

Η Φωτεινή ,όχι μόνον δεν έφυγε, αλλά τον ανεγνώρισε σαν Μεγάλο Προφήτη.

Λένε οι Aγιοι :

Ο θεός της έστησε καρτέρι , για να την σώσει… αυτό σημαίνει ότι ο θεός δίνει ευκαιρίες στον κάθε άνθρωπο ,και δρόμους και τρόπους για τη σωτηρία τους.

Με την  αποκάλυψή Του «Εγώ ειμί ο λαλών σοι» , η Φωτεινή ένοιωσε μέσα την θεία χάρη να την πλημμυρίζει, και να την σκεπάζει.

Και μόνον τότε η Φωτεινή ,αφήνει τη στάμνα της και τρέχει βιαστικά στην Πόλη για να τους αναγγείλει το γεγονός.

 Έγινε αυτή τη στιγμή Απόστολος!

Ουσιαστικά από τότε άρχισαν και τα αποστολικά κηρύγματα ……

Ένας καλός ζωγράφος ζωγράφισε ένα βαθύ πηγάδι , που έβγαινε μία όμορφη γυναίκα με το «τσιγγέλι» και κρεμασμένη από τα μαλλιά και έγραφε την  ερμηνεία «η αλήθεια βγαίνει από βαθύ πηγάδι και με το τσιγγέλι»!!!

Η Φωτεινή ήταν πράγματι απόστολος και τούτο διότι δεν κάλεσε μόνο τους δικούς της να έρθουν προς τον Κύριο , αλλά κάλεσε ολόκληρο το χωριό….

Ν.ΖΑΒΑΛΗΣ