Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Αλβανία-εκλογές: Με τη συμμετοχή του 48% των ψηφοφόρων έκλεισαν οι κάλπες

  

Οι κάλπες στην Αλβανία για τις δέκατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία έκλεισαν στις 19:00 τοπική η ώρα. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν γύρω στο 48 τοις εκατό ή κατά δύο μονάδες μεγαλύτερη συμμετοχή από τις προηγούμενης εκλογές.

Η ψηφοφορία στα 5.200 εκλογικά τμήματα, η οποία άρχισε στις 7 το πρωί επίσης τοπική η ώρα, διεξήχθηκε σε ομαλές καταστάσεις με μικροπροβλήματα τα οποία δεν έβλαψαν την διαδικασία και χαιρέτησαν όλες οι πλευρές. Ως συνήθως, η μέρα της ψηφοφορίας αποτέλεσε την αντίθετη όψη της προεκλογικής εκστρατείας που χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους και τις εντάσεις μέχρι και θύματα.

Η επιτυχής διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία Λιουίγκι Σορέκα, την αρχή του τέλους των εκλογών στη χώρα έχοντας εδώ υπόψη την δύσκολη διαδικασία της διαχείρισης της ψήφου από την καταμέτρηση, που συνήθως χαρακτηρίζεται από πολλά προβλήματα και μέχρι την έκδοση και αποδοχή του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, που έγινε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά δεσμεύτηκε ότι το αποτέλεσμα για τα κόμματα και τις προεκλογικές συμμαχίες θα ανακοινωθούν σε 48 ώρες από την έναρξη της καταμέτρησης. Στην συνέχεια, όπως είπε, θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων για τους υποψήφιους βουλευτές, που θεωρείται και η δυσκολότερη διαδικασία. Ο Τσελιμπάσι δεσμεύτηκε ότι δε θα επιτραπεί καμιά παρατυπία στην καταμέτρηση των ψήφων.

Ωστόσο, ενώ τα exit poll δεν θεωρούνται αξιόπιστα και είναι στην ουσία ανύπαρκτα, η αρχηγός του Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, Μονίκα Κριεμάδι, ήταν η πρώτη που μίλησε για σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης.

ανταπόκριση από την Αλβανία Παναγιώτης Μπάρκας 

ertnews