Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ανταμοιβή στους Δημόσιους Υπαλλήλους: Έτοιμη η Επιτροπή που θα εισηγηθεί το νέο σύστημα

 

Με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Υ.Ο.Δ.Δ. 241/29.3.2021), δημιουργήθηκε Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει ως έργο:

« - Τη μελέτη των συστημάτων και των πρακτικών ανταμοιβής της απόδοσης των Υπαλλήλων του Δημοσίου σε Χώρες του εξωτερικού με έμφαση στα συστήματα ευρωπαϊκών και αγγλοσαξονικών Χωρών.

- Την εξέταση της εφαρμογής των σχετικών συστημάτων σε Χώρες του εξωτερικού, τη σύνδεση της ατομικής ή ομαδικής επίδοσης στη Δημόσια Διοίκηση με ανταμοιβή καθώς και τα χαρακτηριστικά του τρόπου εφαρμογής τους.

- Την καταγραφή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και την εισήγηση για την εφαρμογή αντίστοιχου συστήματος στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας. »

 

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από οκτώ Υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και « οφείλει να παραδώσει τη σχετική μελέτη έως τις 30 Ιουλίου 2021 ».

 airetos.gr

Επισήμως, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση όντως στην πραγματικότητα εξετάζει τη θέσπιση κάποιου είδους συστήματος ανταμοιβής των Υπαλλήλων του Δημοσίου.  Ως γνωστόν, το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει αναφορές από τον Υπουργό Εσωτερικών περί επιβράβευσης σε σειρά συνεντεύξεών του, οι οποίες ήταν γενικόλογες και άκρως επιφυλακτικές, χωρίς  κανένα χρονικό ορίζοντα.

Τώρα προκύπτει εγγράφως ότι πράγματι κάτι αρχίζει να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και ότι η συζήτηση περί επιβράβευσης είναι οικονομικής φύσης (και όχι π.χ. κάποια μετεξέλιξη του επαίνου που ήδη εφαρμόζεται), άλλως δεν θα δημιουργείτο η Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Παραμένει βεβαίως άγνωστη η τελική κατάληξη, δηλαδή εάν η εισήγηση / μελέτη της Επιτροπής θα νομοθετηθεί ή θα πεταχτεί σε κάποιο συρτάρι.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένοι Υπάλληλοι που ορίστηκαν στην Ομάδα Εργασίας θα εισπράξουν 500 ευρώ, δεδομένου ότι η Απόφαση ορίζει πως « καθορίζεται αποζημίωση 500 ευρώ για έκαστο μέλος και τον συντονιστή της Επιτροπής, η οποία καταβάλλεται άπαξ μετά την ολοκλήρωση και υποβολή της μελέτης ».

 

Μπορείτε να δείτε το Φ.Ε.Κ. με την Απόφαση ΕΔΩ