Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός και εμβόλια: Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες [αναλυτικά οι πίνακες με τα νοσήματα]

Κορωνοϊός και εμβόλια: Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες [αναλυτικά οι πίνακες με τα νοσήματα] 

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Ευπαθείς ομάδες

Η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες και η σειρά προτεραιότητας είναι η εξής:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων ανοίγει την προσεχή Παρασκευή. «Είναι περίπου 250.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ», είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα επόμενα ραντεβού

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών η πλαφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 26/3, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα έχουν γίνει -έως το απόγευμα- 28.000 εμβολιασμοί, ενώ το σύνολο των εμβολιασμών ανέρχεται σε 1.300.000. Πρόσθεσε ότι 890.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Όπως είπε σήμερα, μέχρι τις 17.30, «υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν έως τότε 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85% που είναι πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών. Είναι το ποσοστό συνήθως που πλησιάζει σε μια απλή, καθημερινή μέρα που δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ».

Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ΑΖ, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «εξαρτάται από τις παραδόσεις της εταιρείας».