Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Tρόποι αντιμετώπισεις του ρατσισμού στα ΜΜΕ

 Γράφει ο Γιάννης Ι. Λαλιώτης

Μαθητής  Γ΄ Γυμνασίου

 (Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και πολλούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς).

 Αξιότιμο Υπουργείο Πολιτισμού, 

Όταν ενημερώθηκα για το σχέδιό σας, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, έσπευσα να σας στείλω αυτό το γράμμα, αρχικά για να σας συγχαρώ για το

σχέδιο σας, αλλά και για να σας προτείνω κάποιους τρόπους με τους οποίους θεωρώ ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός άμεσα και αποτελεσματικά. 

Με την παιδεία, οι άνθρωποι όχι μόνο δεν πέφτουν θύματα προπαγάνδας, αλλά και είναι σε θέση να αποδεικνύουν ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις είναι επιστημονικά αβάσιμες και ότι η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι αδιαμφισβήτητη. Επιπροσθέτως, όταν οι άνθρωποι μορφώνονται, μαθαίνουν να σέβονται, να αγαπούν, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην κοινωνία

.Όπως υποστηρίζουν πολλοί, τα ΜΜΕ αποτελούν την τέταρτη εξουσία. Έτσι, θα μπορούσαν όλα τα άτομα με πολλούς ακόλουθους (influencers) να δημοσιεύουν βίντεο ή φωτογραφίες με αντιρατσιστικό μήνυμα.Επιπλέον, η προβολή ταινιών με θέμα τον ρατσισμό ή μια παρουσίαση (ντοκιμαντέρ) πραγματικών περιστατικών ρατσιστικής βίας θα αποτελούσαν καλοί τρόποι για αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό και να ενημερωθούν με έξυπνο τρόπο οι νεότεροι και κυρίως τα παιδιά. 

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η κρατική μέριμνα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, παραδείγματος χάριν οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι.Πιο συγκεκριμένα, το κράτος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται κατώτεροι. Να μην ντρέπονται και να μπορούν να ζήσουν αρμονικά μέσα στη κοινωνία. Η κυβέρνηση λοιπόν θα μπορούσε να τοποθετήσει σε όλους τους δημόσιους χώρους ανελκυστήρες, δημόσιες τουαλέτες για τους ανάπηρους αλλά και διαβάσεις ειδικά σχεδιασμένες για αναπηρικά καροτσάκια. Επίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να θεσπιστούν ειδικοί νόμοι που προστατεύουν τους ανθρώπους από την ρατσιστική βία. 

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει ακόμη και στις μέρες μας και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί. Δεν αφορά μόνο την διαφορετική υπηκοότητα ή φυλετική ομάδα που ανήκουν οι άνθρωποι. Αφορά επίσης την διαφορετικότητα σε οποιαδήποτε μορφή της, στο φύλο, στην εμφάνιση αλλά και στην ομιλία. 

Η θέλησή σας να αντιμετωπίσετε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, έχει καλή πρόθεση. Αλλά θα χρειαστεί υπεράνθρωπη προσπάθεια. Σας εύχομαι καλή επιτυχία με αυτή σας την ενέργεια. Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε την επιστολή αυτή. 

 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ 82