Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Βαρουφάκης : Εγκαλούμενος και όχι εγκαλών ο Μητσοτάκης για το #MeToo

Βαρουφάκης : Εγκαλούμενος και όχι εγκαλών ο Μητσοτάκης για το #MeToo 

ε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή δεν είναι ο εγκαλών αλλά ο εγκαλούμενος.

Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας, καθώς «ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της δημοκρατίας έξω από αυτή την αίθουσα αλλά και μέσα σε αυτή».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη στάση του ΜέΡΑ25 σχετικά με τα υπό συζήτηση ζητήματα, όπως αυτό του Δ. Λιγνάδη, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του βιώνει και εφαρμόζει τον πολιτικό πολιτισμό στην πράξη, επισημαίνοντας ότι:

– Απέχουμε από εξεταστικές σπίλωσης.

– Απέχουμε από τις κοκκορομαχίες και τις ανθρωποφαγίες.

– Δεν θα συμμετάσχουμε ούτε σήμερα σε αυτές.

– Δεν θα με ακούσετε να λέω ότι είτε εσείς είτε η κ. Μενδώνη γνωρίζατε…

– Ούτε θα με ακούσετε να αμφισβητώ το τεκμήριο της αθωότητας – το επιστέγασμα της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έθεσε στον πρωθυπουργό ερωτήματα, όπως ότι ενώ κάλεσε την Σοφία Μπεκατώρου, «την φωνάξατε και καλώς», γιατί δεν κάλεσε τα άλλα επώνυμα πλέον άτομα που βγήκαν και κατήγγειλαν ανθρώπους που εσείς επιλέξατε και πρόσθεσε:

«Τι κάνατε για να βρείτε τα προσφυγόπουλα, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνο το Μαξίμου, αλλά για τα οποία τόσα λέγονται και να τα φέρετε στο Μαξίμου;». «Τίποτα δεν κάνατε, ένα τίποτα με το οποίο έχετε αρχίσει να μοιάζετε εντυπωσιακά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ζητά την παραίτηση της κ. Μενδώνη, του κ. Χρυσοχοΐδη ή της κ. Κεραμέως, γιατί, όπως είπε, το κόμμα του δεν στοχοποιεί κανέναν. Αλλά, πρόσθεσε, ότι θα ζητάει και την παραίτηση των διαδόχων τους καθώς «σας θεωρούμε συνυπεύθυνους-συνένοχους που πρέπει να φύγετε όλοι». Ειδικότερα για τον κ. Χρυσοχοΐδη ανέφερε ότι αν θέλει να ζητήσει την παραίτησή του θα απευθυνθεί στην αμερικανική πρεσβεία.

Απαντώντας σε σχόλια σχετικά με την ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική παραπλάνηση του Κοινοβουλίου.

Σημείωσε επίσης, ότι δεν παίρνει ποτέ απαντήσεις από την κυβέρνηση σε όσα ερωτήματα θέτει σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, την οικονομική πολιτική γενικότερα, το χρέος, κάτι που, όπως είπε, υποβαθμίζει την ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

«Για μας, για το ΜέΡΑ25, ο αγώνας για την απελευθέρωση από το χρέος και την ολιγαρχία πάει χέρι-χέρι με έναν νέο φεμινισμό. Χωρίς απελευθέρωση από την ταξικότητα, τα μνημόνια και την τυραννία της ολιγοπωλιακής αγοράς, γυναικεία απελευθέρωση δεν υπάρχει.

»Για να το πω ωμά: η εξάρτηση από την αγορά σκλαβώνει τις γυναίκες ακόμα κι όταν κάποιες γυναίκες αποκτούν πλούτο και δύναμη στην αγορά. Αν και γραμματικά γένους θηλυκού, η εξάρτηση από την αγορά είναι η αιχμή του δόρατος της σύγχρονης πατριαρχίας» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έκανε αναδρομή από τη δεκαετία του 90 στο ρόλο των ΜΜΕ για την προώθηση στερεοτύπων που ευνόησαν τα φαινόμενα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

«Συνειδητοποιείτε από πού κρατάει το φράγμα της σιωπής; Να σας θυμίσω πως η παράταξή σας έκανε τα πάντα να διατηρήσει την πατριαρχική τυραννία προ του 1983. Ποιος ξεχνά όταν σύσσωμη η ΝΔ αποχώρησε τότε που ψηφιζόταν το πιο προοδευτικό Οικογενειακό Δίκαιο στην Ευρώπη;