Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Η έκρηξη των κρουσμάτων επαναφέρει το σενάριο για σκληρό lockdown – Ποια άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι

  

Συνεχίζεται η πίεση που ασκεί η πανδημία στη χώρα μας, με υψηλά νούμερα στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που αφορούν κρούσματα, θανάτους εξαιτίας του ιού αλλά και διασωληνώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από εκείνον.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού και σας θυμίζουμε Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2020. Ο ΕΟΔΥ τότε είχε ανακοινώσει 1047 νέα κρούσματα στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η επιτροπή ειδικών είναι ανήσυχη καθώς βλέπει ότι το μέτρο με SMS δεν φαίνεται να αποδίδει, ενώ πιο πιθανό είναι να εισηγηθεί «κλεισίματα» παρά «ανοίγματα».

Το σκληρό lockdown είναι μέσα στα άμεσα μέτρα που ενδεχομένως θα

ληφθούν, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα που συζητιούνται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 70%
  • Παύση του click in shop και σε δεύτερο χρόνο και του click away
  • Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων.
Τι είπε ο Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας που μίλησε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού τόνισε ότι: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα, με ένα σκληρό lockdown αν χρειαστεί, αν και παρέπεμψε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: «Ορθώς λαμβάνονται μέτρα για να πάρει ανάσα η οικονομία, αλλά για το Υπουργείο Υγείας προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το πρώτο μέλημα είναι να προστατέψουμε αλλήλους».

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε «τεράστια προβλήματα σε άλλες χώρες με τις αντιδράσεις κατά των μέτρων» επισημαίνοντας ότι «αυτό δε συμβαίνει στην Ελλάδα».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι «ακορντεόν» (δηλαδή να εναλλάσσονται άνοιγμα με κλείσιμο καταστημάτων) ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως θα ληφθούν αποφάσεις για ό,τι «είναι θεμιτό και λογικό» και κατέληξε στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στο Star: «Πρέπει να τα καταφέρουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».