Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ο ιαματικός πλούτος του Λουτρακίου στην ΑΕ «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος ΙΠΕ» - Τι αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Πετρίτσης

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvt5XsMRtEb3LfXenZz2vxsUZAUXoSoKegCrBlgq-rm5nH5CpEkhmzVlaAdDZUvJei94-g_1z4yHBYMPCPYZv7sYnzR0u9kDZ2wkW2thQVYG6AgJwudgGpizc5XKujG6eG555yMYcoifQ/s1600/P9180038.JPG

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

23.2.2021

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης ( και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος ) συνεχίζει να μας εκπλήσσει για ακόμη μια φορά αρνητικά.

Το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο υφαρπάζει τον Ιαματικό πλούτο αλλά και δημεύει περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και τα μεταφέρει σε μια νέα Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος ΙΠΕ» στην οποία κύριος μέτοχος θα είναι το κράτος !!!

Το νομοσχέδιο δημιουργεί επίσης σημαντικό πρόβλημα και στο Δήμο Κορινθίων, καθώς με τον τρόπο αυτό η Ιαματική Πηγή των Λουτρών Ωραίας Ελένης δεν θα περιέλθει ποτέ στη δικαιοδοσία του Δήμου Κορινθίων.

Ήδη ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) απορρίπτει ομόφωνα τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, και καλεί του Δήμους – μέλη του, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, τις Περιφέρειες της χώρας να «υιοθετήσουν» την απόφαση του και την ΚΕΔΕ να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείο Τουρισμού. “Ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο χρηματοδοτικά πακέτα από το Υπουργείο Τουρισμού, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι έτοιμα, για τις υποδομές και αναβαθμίσεις, και δεν έχει γίνει τίποτα”.

Και ενώ θα περιμέναμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης τουλάχιστον από την Κορινθία να θέσει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι για ένα παρόμοιο ζήτημα που αφορά την διαχείριση και την διανομή νερού ο κ. Νίκας αναφέρει ότι:

«Θα πρέπει να υπάρχει μια ΥΠΕΡΤΑΤΗ κρατική αρχή η οποία και θα είναι αποκλειστικά αρμόδια για να διαχειρίζεται τους υδατικούς πόρους προκειμένου να μην επικρατεί ο πολυτεμαχισμός που παρατηρείται σήμερα, όπου κάποιοι που έτυχε να έχουν πηγές στην περιοχή τους σπαταλούν νερό τη στιγμή που άλλοι δίπλα τους το έχουν απόλυτη ανάγκη».

Είναι πραγματικά λυπηρό ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 12 χρόνια ως στέλεχος της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και επί τρείς (3) συνεχόμενες θητείες Δήμαρχος Καλαμάτας και σήμερα ως εκλεγμένος Περιφερειάρχης να ζητά από το κράτος να υφαρπάξει τον υδατικό πλούτο μιας περιοχής και ενός Δήμου και να την αφήσει στα χέρια ενός νέου οργανισμού, που ο Θεός να βάλει το χέρι του που θα καταλήξει.

Τώρα πως ο κ. Περιφερειάρχης ο οποίος διατείνεται συνεχώς ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενάντια στον κρατισμό, ταυτόχρονα ζητάει να φύγουν οι αρμοδιότητες από τους Δήμους και να πάνε σε ένα κυριολεκτικά αποδυναμωμένο δημόσιο φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται ακόμα και το πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής που είναι το νερό είναι απορίας άξιο!!!

Ζητάμε η απόφαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) να έρθει προς συζήτηση στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποφασίσει το Ανώτατο Συλλογικό Όργανο της Περιφέρειας αν συνηγορεί με τις προσωπικές θέσεις του Περιφερειάρχη που αφορούν τη δημιουργία Υπέρτατης Κρατικής Αρχής για την διαχείριση του υδατικού πλούτου κάθε Δήμου και την πλήρη υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Petros Tatoulis

 

 

                               Γιώργος Π. Πετρίτσης

 

                             Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου