Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Not today… Η δεύτερη παραπομπή Τραμπ θα φτάσει στη Γερουσία… επί Προεδρίας Μπάιντεν

 Ντόναλντ Τραμπ  

Την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε τη δεύτερη παραπομπή του για δίκη στη Γερουσία, μέσα σε έναν χρόνο, με αφορμή αυτή τη φορά τα βάρβαρα επεισόδια και την εισβολή στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαζε τους τόνους.

Μιλούσε για ακόμη μια φορά για την ανάγκη εθνικής ενότητας και κατευνασμού των παθών, που νωρίτερα ο ίδιος είχε… φουντώσει, με τη ρητορική και τις σχετικές προτροπές προς τους φανατικούς οπαδούς του.

Η ουσία βέβαια βρίσκεται αλλού. Παρά την επιλογή συνείδησης αρκετών Ρεπουμπλικανών Βουλευτών να προσθέσουν την ψήφο τους στην πλειοψηφία των

Δημοκρατικών, ο Μιτς ΜακΚόνελ, ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες για τη δίκη Τραμπ, θα… αργήσουν.

Θα ξεκινήσουν δηλαδή μετά την 20η Ιανουαρίου και την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Not today, λοιπόν…

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Κατά τον πρώτο γύρο της συζήτησης, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του, επικαλούμενοι τόσο τον χρόνο που αυτή προτείνεται – μόλις μια εβδομάδα πριν από την λήξη της θητείας του – όσο και την ανάγκη να ανακοπεί ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας.

Καταπέλτης ήταν για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία είπε ότι «ο Τραμπ πρέπει να φύγει» , επειδή – όπως τόνισε – «αποτελεί ξεκάθαρη και ενεργή απειλή για το έθνος που όλοι αγαπάμε».