Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Lockdown: Ανοίγουν και τα Γυμνάσια στην Αττική – Λιανεμπόριο με click – away σε όλη την Ελλάδα, click in shop για ένδυση-υπόδηση

  

Νέο μοντέλο lockdown προσαρμοσμένο στην ιδιαίτερη περίπτωση της Αττικής θα ακολουθηθεί από την επόμενη εβδομάδα, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί.

Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όσον αφορά στα σχολεία μένει η απόφαση της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία τα Γυμνάσια ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα 1/2 και συνεχίζει η τηλεκπαίδευση για τις τάξεις

του Λυκείου στις “κόκκινες” περιοχές. Με δεδομένο ότι η Αττική “βάφεται” κόκκινη, μετά τη χθεσινή εισήγηση των επιδημιολόγων, επηρεάζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών, καθώς στο λεκανοπέδιο συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σε όλες τις περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στην “κόκκινη” ζώνη, η εισήγηση των επιστημόνων είναι να ανοίξουν κανονικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Οσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί είναι οριζόντια για όλη τη χώρα, με σκοπό να ανακοπεί η κινητικότητα που θα θέσει σε κίνδυνο την επιδημιολογική πορεία. Ετσι, η πρόταση είναι αγορές με ραντεβού (click in shop) για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος ενώ για όλα τα υπόλοιπα καταστήματα να επανέλθει το click-away. Επίσης, οι επιστήμονες προτείνουν κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές. Σημειώνεται, ότι ανοιχτά θα μείνουν τα κομμωτήρια, συνεχίζοντας τη λειτουργία τους κατόπιν ραντεβού, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Επιπλέον, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ανοίγουν για τις περιοχές που δεν είναι επιδημιολογικά επβαρυμένες, δηλαδή όχι για την Αττική εφόσον χαρακτηρίζεται ως “κόκκινη”.

Συνοπτικά οι μέχρι τώρα εισηγήσεις:

  1. Ανοιχτά Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» όπως είναι η Αττική τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
  2. Ψώνια με ραντεβού (click in shop) για παπούτσια, ρούχα, κοσμήματα. Για όλες τις άλλες υπηρεσίες επιστρέφει το click away.
  3. Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις μη κόκκινες περιοχές.
  4. Ανοιχτά τα κομμωτήρια με ραντεβού.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία για τις περιοχές που μπαίνουν στο “σκληρό” lockdown ξεκινά στις 6 το απόγευμα. Πρόκειται όμως για ένα μέτρο που βρίσκει δυσκολίες στην εφαρμογή του σε ένα μητροπολιτικό κέντρο όπως είναι η Αττική. Επομένως, θεωρείται αρκετά πιθανό το ωράριο της απαγόρευσης να παραμείνει από τις 9 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις για όλα τα μέτρα αναμένονται το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το “φορτίο” για ακόμη μία ημέρα στην Αττική παρέμεινε χθες βαρύ, με 313 νέα περιστατικά. Ειδικότερα η κατανομή είχε ως εξής: 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, 52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, 53 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής, 71 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 28 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών. Σήμερα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα της Αττικής δεν αποκλείεται να αποτελέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη.

Aνάλογη επιδημιολογική επιβάρυνση με την Αττική διαβλέπουν οι ειδικοί και στους όμορους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας που είναι κοντινοί, δημιουργώντας μια κοινή μεγάλη εστία. Τα οριζόντια μέτρα για την Αττική δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν και τους νομούς αυτούς. Τουλάχιστον όσον αφορά στο δήμο Χαλκιδέων παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων και τον “κοκκίνισαν” κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι. Υποψήφιες για να μπουν σε αυστηρότερα μέτρα είναι περιοχές της Αχαΐας, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ζάκυνθος όπως και η Χαλκιδική.

Η επιδημιολογική πορεία δείχνει σταθερά μία ανοδική πορεία από την περασμένη Παρασκευή προβληματίζοντας τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος των κρουσμάτων καταγράφει πανελλαδικά σημαντική άνοδο την τελευταία εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση για το διάστημα 21-27 Ιανουαρίου σε 596 κρούσματα, σε σχέση με 480 την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζοντας αύξηση 24,2%. Στο ίδιο διάστημα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 9,2% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 25,6, σε σχέση με 27,3 και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σημαντικά, φτάνοντας κατά τη χθεσινή ημέρα τους 268.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και μειούμενος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Επίσης, η αύξηση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις ακολουθεί τουλάχιστον 10 ημέρες τα κρούσματα, οπότε είναι νωρίς να αποτυπωθεί η αυξητική τάση των διαγνώσεων στα νοσοκομεία, και πρόκειται για κάτι που θέλουν να προλάβουν οι ειδικοί, ανακόπτοντας την έξαρση που έχει ξεκινήσει.