Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ισπανία: Σαρώνει η «Φιλομένα» με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος

  

Πολικό ψύχος, θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και χιονοπτώσεις. Η καταιγίδα Φιλομένα έχει θέσει Μαδρίτη, Γουαδαλαχάρα, Κουένκα, Αλμπαθέτε, Τολέδο και Βαλένθια σε κόκκινο συναγερμό. Περισσότεροι από 330 δρόμοι έχουν κλείσει και εκατοντάδες αυτοκινητιστές έχουν μπλοκαριστεί.

«Μείναμε στο Μορεάλ δελ Κάμπο. Προχωρήσαμε λίγο παραπέρα, αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν καλά», λέει ένας οδηγός φορτηγού.

Σαράντα δρόμοι του επαρχιακού δικτύου είναι απροσπέλαστοι και άλλοι 100 σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αναμένεται χιόνι ύψους 20 εκατοστών. 45 επαρχίες είναι επί ποδός, καθώς αναμένεται να βρεθούν στον δρόμο της κακοκαιρίας, την οποία η μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου γι’ αυτόν τον αιώνα.
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης στη Μαδρίτη, ο δήμαρχος Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αν και πολλοί δεν άντεξαν και βγήκαν να απολαύσουν την πρωτοφανή λευκή κουβέρτα που είχε καλύψει το πάρκο Ελ Ρετίρο.
Οι υπηρεσίες του δήμου της ισπανικής πρωτεύουσας έχουν ήδη εφοδιαστεί με τέσσερις χιλιάδες τόνους αλατιού, ώστε να διαχειριστούν μια χιονόπτωση που η Μαδρίτη έχει να δει εδώ και δέκα χρόνια.