Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου Διδυμοποίησης της Βουλής των Ελλήνων με την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας και τη συμμετοχή του Ιταλικού Κοινοβουλίου

 https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/IMG_2008_09_29_9_158a.jpg

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου Διδυμοποίησης της Βουλής των Ελλήνων με την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας και τη συμμετοχή του Ιταλικού Κοινοβουλίου «Strengthening the capacity of the National Assembly of Armenia to further support CEPA oversight and implementation», μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεσυνεργασίας.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι διετούς διάρκειας και στοχεύει στην ενίσχυση της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας επί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής του Τμήματος για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία και την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση στις Βρυξέλλες (DG NEAR, European Commission, Brussels), κ. Βασίλειος Μαραγκός, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αρμενία, Πρέσβης, κυρία Andrea Wiktorin, και άλλα μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αρμενία. Από την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας έλαβαν μέρος ο κ. Arman Yeghoyan, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, και τα ομόλογα μέλη της Ομάδας Έργου.

Από τη Βουλή των Ελλήνων, συμμετείχαν ο βουλευτής κ. Δημήτριος Καιρίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο βουλευτής κ. Δημήτριος Μαρκόπουλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, Πολιτικός Συντονιστής του Έργου.

Από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, την έναρξη του Έργου χαιρέτισαν η Γερουσιαστής κυρία Paola Taverna, Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας, ο βουλευτής κ. Piero Fassino, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αρμενία κ. Giovanni Nicola Dionisi.

Συμμετείχε, εξάλλου, η Ομάδα Υλοποίησης του Έργου, η οποία αποτελείται από την κυρία Ελένη Κανελλοπούλου, Project Leader, τον κ. Βασίλειο Σβολόπουλο, Deputy Project Leader, την κυρία Γεωργία Μακροπούλου, Resident Twinning Adviser, και τον κ. Δημήτριο Παπαδημητρόπουλο, Project Officer.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευση και προσήλωση των τριών κοινοβουλίων στο στόχο της ενίσχυσης της προσπάθειας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στη χώρα και την προώθηση των πολιτικών που αφορούν την εφαρμογή της CEPA.*

* (Συνολική και Ενισχυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε. και της Αρμενίας επί θεμάτων διμερούς εμπορίου και επιχειρηματικότητας, όπως σταδιακή αμοιβαία ελευθέρωση της εγκατάστασης και των εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των υπηρεσιών, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την πνευματική ιδιοκτησία, τις μεταφορές, την ενέργεια, το περιβάλλον, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την τελωνειακή συνεργασία, τις δημόσιες συμβάσεις).

 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης