Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση Ψυχογιού σε Βορίδη για τις χαμηλές τιμές στα λεμόνια και τις κλοπές αγροτικών προιόντων στην Κορινθία

 https://first-magazine.gr/wp-content/uploads/lemonia.jpg

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ.Ψυχογιός, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη της χαμηλής τιμής των λεμονιών στην αγορά, αλλά και την προστασία των αγροτών της Κορινθίας από τις κλοπές σε προιόντα και εξοπλισμό.

Ο  βουλευτής στην Ερώτησή του επισημαίνει πως οι αγορές έχουν γεμίσει λεμόνια αμφιβόλου ποιότητας, με μεθόδους παραγωγής εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σε πολύ χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής να είναι ακόμα στα δέντρα, μιας και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα λόγω του κόστους τους.

Θέτει επίσης το σοβαρό ζήτημα των κλοπών, κυρίως στα λεμόνια και άλλα αγροτικά προϊόντα, όσο και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό των παραγωγών που προκαλεί μεγάλη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, τις υποδομές και το εισόδημα των παραγωγών της Κορινθίας, ενώ αυξάνει το κόστος παραγωγής σε μια περίοδο που ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της μείωσης της ζήτησης, του αποκλεισμού από τις λαϊκές αγορές και των ανεπαρκέστατων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

1.         Σε ποιες  ενέργειες θα προχωρήσει  για την ανάσχεση των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών λεμονιών από τρίτες χώρες, την στήριξη της τιμής των εσπεριδοειδών, την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας από τους εμπόρους απέναντι στους παραγωγούς.

2.       Ποια μέτρα θα λάβει με τα συναρμόδια Υπουργεία για την προστασία της παραγωγής και του εξοπλισμού από τις εκτεταμένες και επαναλαμβανόμενες κλοπές και για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων.

Η Ερώτηση κατατίθεται σε συνέχεια πληθώρας παρεμβάσεων στη Βουλή, εκδηλώσεων και επαφών μας όλο αυτό το διάστημα με εκπροσώπους και φορείς του αγροτικού κόσμου του Νομού, που θα συνεχιστούν δυναμικά προς όφελος ολόκληρης της κορινθιακής κοινωνίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

 

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό:

 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:  Στήριξη της τιμής των λεμονιών στην αγορά και προστασία από τις κλοπές σε παραγωγή και εξοπλισμό για τους αγρότες της Κορινθίας.

Οι συνεχιζόμενες εισαγωγές από τρίτες χώρες, και ειδικά την Τουρκία, εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα λεμονιών σε πολύ χαμηλές τιμές έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς των εσπεριδοειδών στην Κορινθία και όλη την Επικράτεια.

 Οι αγορές έχουν γεμίσει λεμόνια αμφιβόλου ποιότητας, με μεθόδους παραγωγής εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, σε πολύ χαμηλή τιμή, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής είναι ακόμα στα δέντρα, μιας και οι παραγωγοί δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα εισαγόμενα λόγω κόστους.

Οι έλεγχοι είναι ανεπαρκέστατοι και χωρίς αποτέλεσμα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα είχε φέρει σημαντικά αποτελέσματα στον περιορισμό των παράνομων εισαγωγών σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Επίσης, το φαινόμενο των κλοπών κυρίως στα λεμόνια και άλλα αγροτικά προϊόντα (σταφύλια, βερίκοκα, κλπ.), όσο και σε εγκαταστάσεις των παραγωγών, όπως μηχανήματα, εργαλεία, καλώδια γεωτρήσεων, μετασχηματιστές κλπ., προκαλεί μεγάλη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, τις υποδομές, αυξάνει το κόστος παραγωγής και, εν τέλει, μειώνει το εισόδημα των παραγωγών της Κορινθίας.

Επειδή για τους παραπάνω λόγους, αλλά και εξωγενείς παράγοντες όπως τα συνεχή ακραία καιρικά φαινόμενα, το εισόδημα των παραγωγών έχει κυριολεκτικά εξαϋλωθεί

Επειδή η κρίση λόγω της πανδημίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και οι παραγωγοί έχουν πληγεί πολύ σοβαρά, λόγω της μείωσης της ζήτησης, του αποκλεισμού τους από τις λαϊκές αγορές, αλλά και των ανεπαρκέστατων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης


Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:


1.        Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε για την ανάσχεση των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών λεμονιών από τρίτες χώρες, την στήριξη της τιμής των εσπεριδοειδών, την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας από τους εμπόρους απέναντι στους παραγωγούς;

2.       Ποια μέτρα θα λάβετε με τα συναρμόδια Υπουργεία για την προστασία της παραγωγής και του εξοπλισμού από τις εκτεταμένες και επαναλαμβανόμενες κλοπές και για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

                                             ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ