Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Τι προσδοκά η Αθήνα από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

 

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι είναι δεδομένο ότι η κεντρική γραμμή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ξεδιπλώνεται ανεξαρτήτως προσώπων, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου διατηρεί ανέκαθεν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και την ομογένειά μας, με το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει μόνο προς το θετικό για τη χώρα μας τις όποιες πρωτοβουλίες του κ. Μπάιντεν στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, είναι γνωστό το χάσμα που χωρίζει αυτόν από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν και την έντονη δυσφορία για την εκλογική διαδικασία του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (ιδιαίτερα καλές προσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο), το χρονικό διάστημα έως την 21η Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει και επισήμως ο κ. Μπάιντεν, θεωρείται κρίσιμο. Και αυτό διότι πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, ακόμα και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίου με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της νίκης του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν τον Τζο Μπάιντεν ως έναν εξαιρετικά έμπειρο πολιτικό, πραγματικό γνώστη των θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας και του Κυπριακού, αφενός λόγω του γεγονότος ότι ήταν αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα επί 8 χρόνια και αφετέρου εξαιτίας της μακράς θητείας του στην αμερικανική γερουσία, με διαρκή μάλιστα συμμετοχή στις επιτροπές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, για τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ.

«Γνωρίζει άριστα την Ελλάδα, όλα τα τρέχοντα θέματα και τις προτεραιότητες στην εξωτερική μας πολιτική, ενώ και και σε προσωπικό επίπεδο, έχει πολλούς καλούς φίλους εδώ. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις που ήδη βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο, θα γίνουν ακόμα καλύτερες», τονίζει στο Euro2day.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

«Να φύγει ο Ερντογάν»

Υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν συσφίξει τα τελευταία χρόνια «για πάρα πολλούς λόγους» και ο στρατηγικός διάλογος προχωράει, στην πρόσφατη κρίση με τους Τούρκους σημειώνει πως υπήρξε «η μέγιστη δυνατή υποστήριξη της Ελλάδας από το αμερικανικό κατεστημένο, παρά τη στενή φιλία Τραμπ – Ερντογάν» και υπογραμμίζει τους «πραγματικά δυνατούς δεσμούς» και στο οικονομικό επίπεδο. «Οι Αμερικάνοι πλέον βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα, κάτι που σηματοδοτείται από την εμβληματική επένδυση της Microsoft στη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο αυτή, αφού πολλές είναι και οι μικρότερες αμερικανικές επενδύσεις που προχωρούν», αναφέρει η ίδια πηγή. Και όλα αυτά, προσθέτει, «προσδοκάμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο υπό τον κ. Μπάιντεν».

Δημοσιοποιώντας τις σκέψεις του για την Τουρκία, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του είχε πει: «Μπορούμε να στηρίξουμε τα στοιχεία εκείνα της τουρκικής πολιτικής σκηνής που υπάρχουν ακόμη και να πάρουμε περισσότερα και να τους ενισχύσουμε προκειμένου να κερδίσουν και να φύγει ο Ερντογάν. Πρέπει να καταλάβει πως δεν θα συνεχίσουμε να παίζουμε το παιχνίδι όπως κάνουμε τώρα», σημείωσε.

Επίσης, έχει υποστηρίξει με σθένος το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει ζητήσει από την Τουρκία να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και πρόσφατα καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι την ίδια στάση θα κρατήσει και με τη νέα του ιδιότητα.

 euractiv.gr