Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα την πρώτη ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε η Επιτροπή Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων και θέμα την πρώτη ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρία Σοφία Βούλτεψη.

Κατά την εισήγησή της, η κ. Βούλτεψη συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημοσίευση, μεσούσης της πανδημίας, της έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, χαρακτηρίζοντάς την πολύτιμο εργαλείο για τα εθνικά κοινοβούλια και επισημαίνοντας ότι θα εξεταστεί και από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η κ. Βούλτεψη, σχολιάζοντας την έκθεση για την  Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος της πολλαπλής κρίσης που ταλάνισε την Ε.Ε. επί μία δεκαετία, με διαφορετικές συνιστώσες, όπως η μεταναστευτική κρίση, και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγνώριση των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας, στις οποίες προχώρησε η ελληνική πολιτεία, παρά την πολύχρονη αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου, η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα τον σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας. Ενημέρωσε δε τους συμμετέχοντες ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 κατατίθενται άμεσα στο Κοινοβούλιο, το οποίο ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία του, και κυρώνονται, λαμβάνοντας κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημονικής κοινότητας, ενώ η διαρκής ενημέρωση των πολιτών εξασφάλισε ευρεία συναίνεση του λαού και υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης.  

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης