Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την πολιτική της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της πανδημίας

https://static.euronews.com/articles/stories/04/20/08/92/1440x810_cmsv2_0227ca07-55be-552e-a1fe-2aff04fe67dc-4200892.jpg

Για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας ενημέρωσαν τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδου και ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.  

Η κυρία Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης, σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια ανησυχητική αναζωπύρωση του ιού, με τον αριθμό των κρουσμάτων να υπερβαίνει κατά πολύ τα ποσοστά που καταγράφηκαν την άνοιξη, γεγονός που οδήγησε τις κυβερνήσεις σε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Παρατήρησε δε ότι η κόπωση που έχει προκαλέσει στους πολίτες όλης της Ευρώπης ο κορονοϊός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός μετά τον ίδιο τον ιό.

Η Επίτροπος ενημέρωσε τους βουλευτές σχετικά με τις τρεις προτάσεις τις οποίες ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της συνεργασίας και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της υγείας, που βασίζονται σε διδάγματα τα οποία έχουμε αντλήσει, μέχρι στιγμής, από την πανδημία του COVID-19, τονίζοντας πως έχει γίνει πλέον συνείδηση στα κράτη μέλη ότι ενωμένοι σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών. Στη συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό ποσό που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος EU4health θα ανέλθει στα 5,1 δισ. ευρώ.

Η κυρία Κυριακίδου ανήγγειλε επίσης τη σύναψη συμφωνίας για την παρασκευή εμβολίου κατά του COVID-19  με τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο ακόμα συμφωνίες. Τόνισε ότι το εμβόλιο που θα διατεθεί θα είναι απολύτως ασφαλές και θα λάβει την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η δε διανομή του θα γίνει ταυτόχρονα στα 27 κράτη μέλη. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι δεν είναι το εμβόλιο αυτό που σώζει ζωές, αλλά ο εμβολιασμός. 

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα τη διαδικασία εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο σχεδιασμός της πολιτείας προβλέπει τον εμβολιασμό πάνω από 2,5 εκατομμυρίων πολιτών μέσα σε ένα μήνα, με τη λειτουργία άνω των χιλίων εμβολιαστικών κέντρων που θα εμβολιάζουν τον κόσμο έξι ημέρες την εβδομάδα, με ραντεβού που θα κλείνουν οι πολίτες τηλεφωνικά, διαδικτυακά ή με sms. Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι θα υπάρξει καμπάνια υποστήριξης αυτής της δράσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επικρατήσουν οι ψευδείς ειδήσεις και οι δεισιδαιμονίες.  

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης