Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Ο τελευταίος χορός του Τραμπ…

 Τραμπ: Παίρνω ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης εδώ και 10 ημέρες! 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Στο πίσω μέρος του μυαλού του, χαμογελάει με νόημα. Τα κατάφερε. Είναι νικητής, ανεξαρτήτως της έκβασης των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Αυτός, ένας βαθιά συστημικός παράγοντας του δημοσίου βίου των ΗΠΑ, επί σειρά δεκαετιών, να έχει καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος ως… αντισυστημικός. Και να παλεύει για την επανεκλογή του, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας, και πάλι ως… αντισυστημικός.

Η πολιτική Ιστορία δεν θα καταγράψει τον Ντόναλντ Τραμπ ως μοιραίο

και επικίνδυνο. Θα τον καταγράψει και ως γητευτή των μαζών. Ένας άνθρωπος που κατάλαβε εγκαίρως τις αγωνίες ενός μεγάλου μέρους του ακροατηρίου του, και κατάφερε να τις εκφράσει. Αν όχι να της εκμεταλλευτεί.

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει Πρόεδρος μιας θητείας. Κάτι που έχει να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1992 και τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Τον… σοβαρό Μπους.

Θα έχει προλάβει ωστόσο να αλλάξει τον γενετικό κώδικα του Κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα είναι ποτέ πια το κόμμα του Ρόναλντ Ρίγκαν, των Μπους, του Τζον ΜακΚέιν. Και υπό αυτή την έννοια, θα αναζητούν έναν Τραμπ, ίσως… τα παιδιά του, είτε τον τζούνιορ, είτε την Ιβάνκα.

Θα έχει προλάβει να… τρομάξει τα παραδοσιακά ΜΜΕ, που φοβούνται ενδεχόμενη επανάληψη του σοκ του 2016, με την πανηγυρική διάψευση των δημοσκοπήσεων, και έτσι διστάζουν να… υπογράψουν την πρόβλεψη περί σαρωτικής νίκης του Τζο Μπάιντεν, που μπορεί να φτάσει μέχρι και την άλωση της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Θα έχει προλάβει να ταπεινώσει ακόμη και τον δημοφιλέστερο πολιτικό των ζώσων γενεών. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άντεξε τον πολυετή… βανδαλισμό της προσωπικότητάς του από τον Τραμπ, και στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, είπε εναντίον του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου πράγματα που… μόνο ο Τραμπ θα έλεγε για τους αντιπάλους του. Έγινε το “τέρας” που θα έπρεπε να συνεχίζει να μάχεται.

Θα έχει προλάβει να διαφοροποιήσει κατά τρόπο μη αναστρέψιμο την εικόνα της Δύσης και τον παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ως της μια και μόνης υπερδύναμης που μας κληρονόμησε ο Ψυχρός Πόλεμος. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να κάνει περισσότερο ευτυχισμένο τον… Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πέτυχε να αναθεωρήσει την Ιστορία, χωρίς… μισή πιστολιά στον αέρα.

Όλα αυτά, με… χορό και χαμόγελα. Την τελευταία εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ πρωταγωνιστεί στον δικό του “τελευταίο χορό”, αλλά με τους δικούς του όρους. Έκανε τις… τριπλάσιες συγκεντρώσεις σε σχέση με τον Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τη στρατηγική του 2016, που αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι επηρέασε καθοριστικά τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

Μπορεί να το διαπράξει εκ νέου; Μάλλον όχι, κυρίως επειδή ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει τα προχωρημένα στοιχεία τοξικότητας της Χίλαρι Κλίντον. Η εμφανώς… ετοιμόρροπη εικόνα του ωστόσο, βάζει τη σκέψη των αναποφάσιστων στον πειρασμό.

Ο Τραμπ… τα κατάφερε λοιπόν. Κόντρα σε όλους και κυρίως κόντρα στην κοινή λογική.

ysterografa.gr