Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σμύρνη: Έξι νεκροί από τον σεισμό – Eπιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων / Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

 https://www.ert.gr/wp-content/uploads/2020/10/Smirni-681x290.jpg 

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Σμύρνη ενώ σημειώθηκαν καταστροφές. Όπως μετέδωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Τουρκίας υπάρχουν τέσσερις νεκροί. Επίσης, υπάρχουν 202 τραυματίες. Το κέντρο της πόλης δεν έχει υποστεί ζημιές και οι καταρρεύσεις των κτηρίων έχουν γίνει στα νότια προάστια, στις περιοχές Μπαϊρακλή και Μπορνόβα. Επίσης, η πόλη κατά τη

διάρκεια του σεισμού σκεπάστηκε από μεγάλα σύννεφα σκόνης. O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κατέρρευσαν στα περίχωρα της Σμύρνης 6 κτήρια ενώ έχουν αρχίσει οι επιχειρήσεις διάσωσης. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στην περιοχή του Μαρμαρά. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη «σκιά» του σεισμού των 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Σάμο, αλλά και την Σμύρνη.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τα θερμά του συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία και έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο λαών.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να τον συλλυπηθεί για τους ανθρώπους που χάθηκαν από τον σεισμό σημειώνοντας ότι «όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, τέτοιες στιγμές οι άνθρωποί μας πρέπει να στέκονται μαζί».

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο και του εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τα ερείπια της Σμύρνης.

Το tweet του υπουργείου Εξωτερικών για την επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου αναφέρει: «Μετά τον σεισμό που έπληξε Σάμο & Σμύρνη,ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με Τούρκο ομόλογό του M.Cavusoglu κι εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών».