Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Μεγάλη φωτιά σε Καλύβια, Κερατέα, Ανάβυσσο: Η εντολή Μητσοτάκη, η έκτακτη σύσκεψη και η μάχη με τις φλόγες

  

Την προστασία της ανθρώπινης ζωής προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παράλληλα με τις ενέργειες για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, το πρώτο μέλημα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από εκεί και πέρα με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

Εκτακτη σύσκεψη

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετέχουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Τα νέα από το μέτωπο

Στο μεταξύ, μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από την Κερατέα, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά. Όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Στο ένα από τα δύο μηνύματα από το 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Επίσης το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή. Στο σημείο καίει μεγάλη φωτιά, η οποία έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου».

Αυτή την ώρα στην πυρκαγιά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού είπε πως έχουν εκκενωθεί οικισμοί και ότι οι τρόφιμοι γηροκομείου και παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους. Ζήτησε από τους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί και κάλεσε τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο «Αλεξάντερ» και στο «Γκραντ Ριζόρτ».

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Φέριζας Κερατέας, λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα),
στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα),
στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Ο δήμαρχος Σαρωνίδας υποστηρίζει πως έχουν καεί σπίτια από την πυρκαγιά.

Μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου είπε πως «η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε».