Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ : Στάχτες η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στη Μόρια κάηκε η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Η πυρκαγιά που προκάλεσε την ολοσχερή καταστροφή της προσφυγικής δομής στη Μόρια αποτελεί έναν ακόμα, τραγικό, κρίκο στην αλυσίδα αδιεξόδων που προκάλεσε η ανερμάτιστη και ατελέσφορη κυβερνητική πολιτική. Αδιέξοδα στη μη

ορθή διαχείριση των υγειονομικών θεμάτων στις κλειστές δομές, από την αρχή της πανδημίας της Covid-19, αδιέξοδα στον εγκλωβισμό χιλιάδων ταλαιπωρημένων ψυχών με τον τοπικό περιορισμό, αδιέξοδα στη μη στελέχωση των δομών και την ανυπαρξία κάθε πρόνοιας και ελέγχου,αδιέξοδα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη. Η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση κατήργησε το τόσο απαραίτητο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να το επανασυστήσει μερικούς μήνες αργότερα κατέδειξε εξ αρχής την παντελή ανυπαρξία σχεδίου για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης «κατάφερε» να παραλάβει μια δομή στη Μόρια με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης. Ένα πρόγραμμα που η ίδια η Νέα Δημοκρατία υπονόμευσε, καθώς βρήκε μπροστά της την ξενοφοβική ρητορεία που υπέθαλψε από τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση. Μια ρητορεία η οποία εξέθρεψε τα αντιπροσφυγικά ανακλαστικά τοπικών κοινωνιών με τους κατά τόπους δημάρχους και περιφερειάρχες – όλοι προσκείμενοι στην κυβερνώσα παράταξη – να πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και άρνησης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι αδιαφανείς απ’ ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ με άρωμα σκανδάλου από τον αποτυχημένο υπουργό κ. Μηταράκη προκαλούν τους πολίτες, ενώ  ηαγορά του πλωτού φράγματος κατάντησε τελικά –όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει- ανέκδοτο και τώρα ψάχνουν τι θα το κάνουν.

Απαιτούμε τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Λέμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού.

 

Κόρινθος, 09Σεπτεμβρίου 2020

Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

syriza.k...@gmail.com