Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack

Mε πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου, κ. Pau Marí-Klose.

Ο κ. Γκιουλέκας εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς τον Ισπανικό λαό για τις απώλειες που μετρά από την πανδημία του κορωνοϊού και χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών που επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία.

Ο Έλληνας βουλευτής ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο και τόνισε πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας στην εμφύλια διαμάχη που μαίνεται στη Λιβύη, στις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έναν ενεργό ρόλο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου διαβεβαίωσε τον Ισπανό ομόλογό του πως η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος απειλών και απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Ο κ. Γκιουλέκας πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Ο κ. Mari Klose συμφώνησε με τον κ. Γκιουλέκα και ανέφερε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία απομακρύνεται συνεχώς από τη Δύση με ορατή την πιθανότητα να απομονωθεί. Στη συνέχεια, ο Ισπανός βουλευτής ενημέρωσε τον Έλληνα βουλευτή πως θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, καθώς η χώρα του θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης