Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Το «ηθικό πλεονέκτημα» της ΑΕΚ, «συγχωροχάρτι» του ΠΑΟΚ!

Το «ηθικό πλεονέκτημα» της ΑΕΚ, «συγχωροχάρτι» του ΠΑΟΚ!
Η απόφαση της ΑΕΚ, να μην ασκήσει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, για τα αθεώρητα δελτία υγείας των ποδοσφαιριστών του, επιβράβευσε την ανομία των Θεσσαλονικέων!

Το δίλημμα στο οποίο βρέθηκαν οι ιθύνοντες της ΑΕΚ, μετά τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στον αγώνα της με τον ΠΑΟΚ (και τα οποία είχαν συμβεί στους αγώνες των Θεσσαλονικέων με ΟΦΗ, Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό…) ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα.

Ούτε καν χρειάστηκε να εξαντλήσουν το 48ωρο που τους έδινε ο ΚΑΠ, για να σκεφθούν αν θα ασκήσουν την ένσταση που κατά πάσα… βεβαιότητα τους έδινε την 2η θέση (σ.σ. έπαιρναν το ματς με 3-0, μηδενιζόταν ο ΠΑΟΚ και του αφαιρούνταν 3 πόντοι, μ’ αποτέλεσμα οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής να μετατρέπονταν σε διαδικαστικοί, αφού η ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας).

Στην ανακοίνωση των «κιτρινόμαυρων» - όπου αναφερόταν ότι πολλοί περίμεναν, πως, δηλαδή, δεν θα επιδιώξει να πάρει το ματς «στα χαρτιά» - επισημάνθηκε η σταθερή κι απαρέγκλιτη θέση των διοικούντων της «Ένωσης».
Μια θέση που έχει γαλβανιστεί από την εποχή της υπόθεσης Βάλνερ και την
οποία ούτε το δέλεαρ της 2ης θέσης, η οποία οδηγει στα προκριματικά του Champions League, κατάφερε ν’ αλλάξει.
Κι αν η προοπτική συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (ακόμη και με μονά ματς ανά γύρο στα προκριματικά) φαίνεται δύσκολη, ήταν πολύ πιο εύκολη (ένα ματς...) η παρουσία στους ομίλους του Europa League, που θ’ αποτελούσε μια εξασφάλιση στα οικονομικά της ΠΑΕ.
Ούτε τα ανωτέρω, όμως, έφτασαν για ν’ αλλάξουν την άποψη των διοικούντων της ΑΕΚ που προτίμησαν να επικαλεστούν τη «διαφορετικότητα» και το «ηθικό πλεονέκτημα» της ομάδας τους.

Κόντρα στο «θέλω» των οπαδών κι οι «κακές γλώσσες»

Παρότι, την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των φίλων τους, στα ηλεκτρονικά γκάλοπ που διεξάγονταν, με συντριπτικά ποσοστά, τίθονταν υπέρ της κατάθεσης ένστασης, αφού δεν είχαν ξεχάσει την συμπεριφορά του επίσημου (κι όχι μόνο) ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά μετά το ματς που ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε, οπλοφορώντας, στο τερέν της Τούμπας, αλλά και τον περιβόητο τελικό Κυπέλλου του Βόλου...
Προφανώς ο χρόνος αποδείχθηκε ο «καλύτερος γιατρός» και γεφυρώθηκαν τα χάσματα, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο, αλλά η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι «κακές γλώσσες» κι οι κακόπιστοι, εν γένει, να λένε ότι η απόφαση υπαγορεύθηκε από την ανάγκη διατήρησης της συμμαχίας ΑΕΚ-Παναθηναϊκού- ΠΑΟΚ, που αποσκοπεί στη διατήρηση του παρόντος στάτους κβο, στα διοικητικά όργανα του εγχώριου φούτμπολ.
Όποιοι κι αν είναι, πάντως, οι λόγοι που οδήγησαν την ΑΕΚ σ’ αυτή την απόφαση - κι ανεξαρτήτως του αν το αφήγημα της διαφορετικότητας και του ηθικού πλεονεκτήματος επαρκεί για να πείσει τους οπαδούς της – υπάρχει ένα ζήτημα που υπερβαίνει τα πεπερασμένα όρια του «κιτρινόμαυρου στρατοπέδου».
Ότι με την πρακτική της η ΑΕΚ επιβράβευσε την ανομία του ΠΑΟΚ δίνοντας του, ουσιαστικά, «συγχωροχάρτι», για ένα ζήτημα κρίσιμο, όπως είναι τα δελτία υγείας ποδοσφαιριστών. Ειδικά αυτή την περίοδο…
Αφήνουμε κατά μέρους ότι εφεξής μπορεί οι αντίπαλοι της να μην ασχολούνται με τέτοια θέματα ξέροντας ότι η ΑΕΚ δεν θα το «κυνηγήσει» το θέμα...

Εφαρμογή νόμων βάσει των συμφερόντων των ΠΑΕ;

Για όλα αυτά, απαιτείται δεδομένες παραβάσεις κανονισμών να έχουν αυτεπάγγελτες τιμωρίες και να μην εξαρτώνται από τη διάθεση, την στρατηγική, ή τις συμμαχίες ή το έννομο συμφέρον των ομάδων…
Ένα άλλο ζήτημα που ίσως να κληθεί ν΄αντιμετωπίσει η ΑΕΚ, στα ενδότερα της, είναι το πως θα εξηγήσει σε παίκτες (αλλοδαπούς, ιδίως) και προπονητή το ότι η ομάδα δεν κυνήγησε την παρουσία της στο «σεντόνι», μέχρι τέλους.
Μια προοπτική που αποτελεί τεράστιο δέλεαρ για όλους τους.
Και πως θ’ αντιμετωπίσει πιθανό…ξενέρωμα τους, εφεξής. 


Κώστας Μαστοράκης /fosonline.gr