Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

"ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ" Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης / Επαμεινώνδας Κατσούλας: Ψήφισμα για την απαξίωση και υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου.


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ"

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
                                                                                                 Στην (προ)χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ" Επαμεινώνδας Κατσούλας κατέθεσε Ψήφισμα για την απαξίωση και υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση υπέρ του Ψηφίσματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ


Είναι σε όλους μας γνωστή η εγκατάλειψη και απαξίωση των ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου.

Συγκεκριμένα στα ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου υπάρχουν σήμερα 5 υπάλληλοι, έναντι των 10 και πλέον που υπηρετούσαν παλαιότερα. Επί πολλά χρόνια δεν έχουν αναπληρωθεί όσοι συνταξιοδοτήθηκαν. Από το σύνολο του δυναμικού των 6 ταχυδρόμων (4 αστικοί, 2 αγροτικοί), σήμερα υπάρχουν μόνο δύο διανομείς (1 αστικός, 1 αγροτικός), εκ των οποίων, όπως πληροφορούμεθα, ο ένας πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον Σεπτέμβριο. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο προβληματική θα γίνει η διανομή από έναν και μόνο υπάλληλο.
Οι ανάγκες καλύπτονται περιστασιακά από «ενοικιαζόμενους» υπαλλήλους με συμβάσεις ολίγων μηνών και μετά τη λήξη τους η κατάσταση παραμένει ίδια, με συνέπεια οι υπάλληλοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε καν την άδεια που δικαιούνται. Επίσης παλαιότερα οι ανάγκες προσωπικού καλύπτονταν από αντιρρησίες συνείδησης που έκαναν την εναλλακτική θητεία τους. Αυτοί όμως δεν τοποθετούνται πλέον στα καταστήματα των ΕΛΤΑ του Δήμου μας.
Σε ανάλογη κατάσταση αποδυνάμωσης και υποστελέχωσης βρίσκονται και τα ΕΛΤΑ Δερβενίου με δυναμικό μόνο δύο υπαλλήλων, έναντι των 4-5 που υπήρχαν παλαιότερα, ενώ η προϊσταμένη εκτελεί και διανομή στη Λυκοποριά για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η δυσλειτουργία των ΕΛΤΑ του Δήμου μας, ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων που έχουν απομείνει και η υποβάθμιση των παρεχομένων προς τους δημότες μας υπηρεσιών. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός του δημοσίου που υπηρετεί την καθολική κοινωνική κάλυψη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου όλες σχεδόν οι υπηρεσίες είναι ιδιωτικοποιημένες, τα ταχυδρομεία ανήκουν στο Κράτος.
Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, η σημασία της διατήρησης των ΕΛΤΑ είναι μεγάλη, ενώ η ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα είναι απαραίτητη για τον Δήμο μας.
Είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου μας να απαιτήσει τα αυτονόητα για την σωστή λειτουργεία των ΕΛΤΑ του Δήμου και συγκεκριμένα:
• Άμεσες προσλήψεις προσωπικού (τουλάχιστον δύο άτομα για το κατάστημα Ξυλοκάστρου και ένα για του Δερβενίου).
• Στήριξη και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών απέναντι στην απαξίωση, το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση, που αν πραγματοποιηθεί θα ανεβάσει σημαντικά το κόστος των υπηρεσιών, όπως ισχύει στις ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες, που κριτήριό τους έχουν το κέρδος.

Είναι επίσης υποχρέωση του Δήμου μας να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ και να αγωνιστεί για την ουσιαστική ενίσχυσή τους. Η εντεινόμενη απoψίλωση του Δήμου μας από Δημόσιες και Τραπεζικές υπηρεσίες καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης των ΕΛΤΑ και την αναβάθμισή τους, που είναι τόσο σημαντική για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα για τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω το ΔΣ να εκδώσει ψήφισμα με το περιεχόμενο που ανέπτυξα για το σοβαρό αυτό θέμα. Το ψήφισμα θα απευθύνεται προς το υπεύθυνο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και θα καλεί τους βουλευτές του Νομού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να το στηρίξουν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ