Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Έκδοση λευκώματος παιδικής ζωγραφικής από πανρωσικό διαγωνισμό επ’ ευκαιρία του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας και με αφορμή το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας (2019-2020) που γιορτάζουν από κοινού οι δύο χώρες, η Βουλή των Ελλήνων, με απόφαση του Προέδρου της, ανέλαβε την έκδοση λευκώματος με τα έργα παιδιών που διακρίθηκαν σε πανρωσικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τους μύθους του Αισώπου.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με τη μέριμνα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα και συμμετείχαν σε αυτόν περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι μαθητές ηλικίας από 6 έως 12 ετών.
Το λεύκωμα εκδόθηκε με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Εκδόσεων και Εκτυπώσεων της Βουλής, στο Τυπογραφείο της οποίας τυπώθηκε, και περιλαμβάνει 60 παιδικές ζωγραφιές εμπνευσμένες από την κληρονομιά του αρχαίου παραμυθοποιού, που εντυπωσιάζουν με τις συνθέσεις, τους χρωματισμούς και την εκφραστικότητά τους.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, προλογίζοντας το λεύκωμα αναφέρθηκε στον παιδαγωγικό χαρακτήρα των μύθων του Αισώπου, καθώς «η αφήγηση, με ιδιαίτερη χάρη και θαυμαστή απλότητα, γεγονότων και σκηνών από την καθημερινή διαβίωση και τη φύση έχει πάντα ως κατάληξη ένα ηθικό δίδαγμα», ενώ υπογράμμισε «την αφοσίωση των δασκάλων στη μεταλαμπάδευση των γνώσεων και των ηθικών διδαγμάτων των μύθων στα παιδιά της φίλης χώρας Ρωσίας».
Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, κ. Κατερίνα Νασίκα, ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων για τη συμβολή της και τόνισε πως «το γεγονός ότι τόσα μικρά παιδιά στη Ρωσία συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον διαγωνισμό είναι μία ακόμη απόδειξη αυτού του μεγάλου ρεύματος που ξεκινώντας από την αρχαϊκή Ελλάδα φτάνει ως τις μέρες μας», σημειώνοντας επίσης ότι «μετά από 2.500 χρόνια οι μύθοι παραμένουν μέρος της καθημερινότητάς μας».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης