Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

«ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020» ΛΑΜΠΡΗ ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.

DSC03671

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.
Χθες το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Εσπερινός προεξάρχοντος του, ορισθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μοναδικού εκπροσώπου Αυτής, λόγω των υφισταμένων μέτρων για την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόμου πλαισιουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

DSC 4365
Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, προσφωνών ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, που παρά την εξαιρετικά δύσκολη και αρνητική συγκυρία της πανδημίας συνέχισαν να τιμούν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΔ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της παρουσίας τόσο των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών όσο και του κόσμου, που δήλωσαν και σ’ αυτά τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020», τα δυσκολότερα από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, την περίτρανη και αδιαμφισβήτητη αγάπη τους για τον Πολιούχο Απόστολό μας. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον Συνοδικό Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμητικώς όρισε εκπρόσωπο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να διακονήσει τον Θείο λόγο απευθύνοντας λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους Πιστούς.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος που διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος. Ακολούθως εξήρε την σημαντικότητα της διαδοχής του Απ. Παύλου τόσο για τον Επίσκοπο όσο και για το Ποίμνιο της Κορινθιακής γης και έδωσε συγχαρητήρια σε Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που μας κατέταξε πολύ υψηλά παγκοσμίως.
Ο Απ. Παύλος, τόνισε ο άγιος Μεσσηνίας, κατέστη από διώκτης κήρυκας και «Σκεύος Εκλογής» και όλα αυτά χωρίς ποτέ να ζητήσει τίποτα. Εντελώς ανιδιοτελής, χωρίς ερωτήματα, χωρίς αμφιβολία, χωρίς αμφισβήτηση ή όρους αφιέρωσε την ζωή του σε μία ολοκληρωτική προσφορά στον άνθρωπο και στο έργο του Θεού. Γιατί όποιος εμπιστεύεται, ελπίζει και ελπίζει σε κάτι ανώτερο από αυτόν. Είπε ο Απόστολος, 2000 χρόνια πριν, στους τότε αντιμαχόμενους Χριστιανούς και Εθνικούς ότι χωρίς θυσία και προσφορά στον συνάνθρωπο δεν υπάρχει ελευθερία, για την οποία μάχεστε. Και ήρθε η πανδημία για να επιβεβαιώσει πλήρως το λεχθέν του Απ. Παύλου. Δεν έχει σημασία τι σκέπτομαι εγώ για τον εαυτό μου, αλλά το πως εγώ θυσιάζομαι για τον άλλο. Το μήνυμα της θυσίας για την ανθρωπότητα από τον Παύλο ήρθε σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, γιατί ως Έλληνες θυσιάσαμε ακόμα και αυτά που θεωρούσαμε ως σήμερα αυτονόητα για το κοινωνικό σύνολο και το κοινωνικό καλό και μ’ αυτόν τον τρόπο κατέστημεν δια πρεσβειών του Αγίου πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας των Ουρανών.
Σήμερα το πρωί (29η Ιουνίου 2020) ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2020» με την Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου,

Στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε και τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο ορισθείς υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωπος Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου. 

DSC03724 - Αντιγραφή
Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος εκκίνησε την ομιλία του εστιάζοντας με γλαφυρό τρόπο στο μένος, με το οποίο ο Σαύλος καταδίωκε τους Χριστιανούς, «γεμάτος θυμό και εκδίκηση», πριν φυσικά την «κλήση» της Δαμασκού. Στην Δαμασκό έπεσε ο Σαούλ και σηκώθηκε ως Απόστολος ο Παύλος, αυτοαποκαλούμενος μάλιστα, με περίσσια υπερηφάνεια, «δούλος Ιησού Χριστού». Ο γνώριμος ενθουσιασμός του επανέρχεται μόνο που τώρα κηρύττει «Ιησού Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένο», τα δεσμά του γίνονται πηγή δυνάμεως, φτερά μεγάλα, δυνατά και ακαταμάχητα με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό αιωνόβιων πεποιθήσεων και την ίδρυση Εκκλησιών σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, που συγκλονίζεται κυριολεκτικά από το κήρυγμά Του.
Όμως ο Απόστολος δεν έζησε «ρόδινα». Υπέστη πολλά για να επιτύχει περισσότερα. Και απ’ όλους αυτούς τους κινδύνους πάντοτε Τον λύτρωνε ο Κύριος. Το διακηρύττει εξάλλου ο Ίδιος: «και εκ πάντων με ερρύσατο ο Κύριος». Όμως ακατάβλητος αγωνιστής, ως ήταν, παρέμεινε ως σήμερα παντοτινό υπόδειγμα αγώνων για την πίστη και την αλήθεια και συνεχίζει να ζητεί ως σήμερα μιμητές, που θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ζωντανή και ζέουσα αυτή την πίστη και την αλήθεια του Χριστού, που Εκείνος εκήρυξε και με τον μαρτυρικό θάνατο του επεσφράγισε.
DSC03761
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ανακήρυξε ως Ευεργέτιδα της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου την τέως Πρόεδρο του Συλλόγου υπό την επωνυμία «Ορθόδοξη Χριστιανική και Πολιτιστική Αδελφότητα «Η Αγία Πρίσκιλλα», κ. Δέσποινα Μέξια, και της επέδωσε τιμητικώς το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την μέγιστη διάκριση της Αποστολικής
Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της και την προσφορά του ως άνω Συλλόγου στους Χριστιανούς της Κορίνθου και το επιτελεσθέν μετ᾿ Εκκλησιαστικής φρονήσεως Κατηχητικό και Φιλανθρωπικό έργο αυτού.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε καθήκον ιερό και υποχρέωσή του να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συντελεστές των «ΙΔ΄ Κορίνθου Παυλείων», αλλά κυρίως προς τους χιλιάδες Πιστούς, οι οποίοι και εφέτος απέδωσαν την δέουσα τιμή στον ένα και μοναδικό, στον «Υπεραπόστολο», στον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, στον Πολιούχο και προστάτη μας Θείο Παύλο. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ολόθερμα τον προεξάρξαντα Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την μεγίστη ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας με την τιμητική παρουσία του στα «ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ».
Η τηλεοπτική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από το τηλεοπτικό κανάλι «ΛΥΧΝΟΣ» σε συνεργασία με το τοπικό κανάλι «HLEKTRA TV» και το τοπικό κανάλι «TV SUPER» η ραδιοφωνική κάλυψη από τον «Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος» και από τον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία», η δε διαδικτυακή κάλυψη από τον πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων arxon.gr. Επιπρόσθετα, σύσσωμος ο Τοπικός Τύπος προσήλθε και «κάλυψε» το σπουδαίο αυτό για τον Νομό μας θρησκευτικό γεγονός. Στις διευθύνσεις όλων των Μέσων Ενημέρωσης, που παρέστησαν, η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της.

imkorinthou.org