Τρίτη 5 Μαΐου 2020

To Αστεροσκοπείο στο Κρυονέρι Κορινθίας θα επισκεφτεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας


    
  Κόρινθος  05-05-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι Κορινθίας, κοντά στο Κιάτο, θα επισκεφτεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, αλλά και εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο εν λόγω αστεροσκοπείο -που υπάγεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- προγραμματίζεται η κατασκευή νέου κτηρίου με πλανητάριο, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων.

«Επιδιώκουμε την άμεση κατασκευή των έργων και τη γενικότερη στήριξη αυτής της πολύ σημαντικής επιστημονικής υποδομής, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει ‘εκπαιδευτήριο’ για τους νέους της Περιφέρειας» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής στα πλαίσια της κίνησης αυτής τονίζει πως η Κορινθία συνεχίζει να είναι πόλος έλξης σ επίπεδο ανάπτυξης, διάχυσης της γνώσης και προσφοράς όχι μόνο προς τους νέους του νομού Κορινθίας αλλά και τμημάτων εκπαίδευσης φοιτητών από Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών.
Από το 1995, περισσότεροι από επτά χιλιάδες επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, είτε στα πλαίσια εκδηλώσεων «ανοιχτών θυρών» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είτε στα πλαίσια έκτακτων ξεναγήσεων ομάδων επισκεπτών. Κατ' έτος, μαθητές περίπου είκοσι σχολείων της ευρύτερης περιοχής της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και άλλων περιοχών ξεναγούνται στο Κέντρο.
.Σημειώνεται τέλος, πως στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων, είναι εγκατεστημένο από το 1975 το Κοργιαλένιο Τηλεσκόπιο των 123 εκατοστών, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη