Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Αεροπορική τραγωδία στο Πακιστάν: Εικόνες χάους και καταστροφής



Ένα αεροσκάφος των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA) με 107 επιβαίνοντες συνετρίβη σήμερα σε μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη Καράτσι, στο Πακιστάν, λίγο πριν από το αεροδρόμιο της πόλης και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πτήση PK 8303 συνετρίβη με 99 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα.
Νωρίτερα ο δήμαρχος του Καράτσι δήλωσε ότι «θεωρούμε πως δεν υπάρχουν επιζώντες». Λίγη ώρα μετά όμως έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον ένας επιβάτης επέζησε της συντριβής, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.
Πρόκειται για έναν τραπεζίτη ονόματι Ζαφάρ Μαχμούντ, ο οποίος επέζησε ως εκ θαύματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αμπντούρ Ρασίντ Κάνα.
Στα τηλεοπτικά πλάνα φαίνονται μια στήλη πυκνού μαύρου καπνού να υψώνεται από το σημείο της συντριβής, κατεστραμμένες στέγες σπιτιών και συντρίμμια παντού στους δρόμους, καθώς και ασθενοφόρα να περνούν ανάμεσα σε πανικόβλητους κατοίκους.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, ήταν ένα 15ετίας A320, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν και είχε προορισμό το Καράτσι, στα νότια της χώρας, λίγες ημέρες αφότου η χώρα ξεκίνησε εκ νέου τις πτήσεις εσωτερικού, στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας δήλωσε στο Reuters ότι φαίνεται πως το αεροσκάφος δεν κατάφερε να ανοίξει τους τροχούς του εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος πριν από την προσγείωση, αλλά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διακριβωθεί η αιτία της συντριβής.
Ο πακιστανικός στρατός και οι υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος που δείχνει ότι είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Από τα πλάνα προκύπτει επίσης ότι πολλά αυτοκίνητα έχουν πάρει φωτιά.
«Στην αρχή το αεροπλάνο χτύπησε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας και συνετρίβη πάνω σε σπίτια», δήλωσε στο Reuters ο αυτόπτης μάρτυρας Σακίλ Άχμεντ που βρισκόταν κοντά στον τόπο του δυστυχήματος λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.