Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ



Κόρινθος  12 \-05-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι Κορινθίας, 10 χλμ από το Κιάτο, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 11 Μαΐου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας μαζί με τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πλειώνη και τον διευθυντή κ. Σ. Βασιλάκο. Παρών και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κα Αθηνά Κόρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος, ο πρόεδρος Κρυονερίου κ. Κώστας Ραφτόπουλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κορινθίας και της Έδρας στην Τρίπολη.

Για το αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συζητήθηκε και προγραμματίστηκε η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτοντας πίστωση περίπου στα 300.000ε  καθώς και τη συνολική αναβάθμιση του χώρου, συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση 2 έως 3.000.000ε.
 
Αναλυτικότερα αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και την κατασκευή  κτηριακών υποδομών περί στα 1.200τμ με πληθώρα αιθουσών (εκθέσεων, διδασκαλίας, μελετών, συνεδριάσεων κα), διαμόρφωση για τη δημιουργία θεματικών πάρκων (γεωμετρίας, ναυσιπλοΐας, φωτοσύνθεσης φυτών κα) καθώς και την κατασκευή του πλανητάριου με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης όπου όπως χαρακτηριστικά είπε ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας «Υποστηρίζουμε οικονομικά ένα οραματικό έργο με σημαντικό ρόλο σε διεθνή ερευνητικά αστρονομικά προγράμματα, θα αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης και θα είναι επισκέψιμος από σχολεία αλλά και ομάδες φοιτητών, έργο όπου εκτιμάται πως θα είναι στο είδος του το 3ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου επενδύουμε έμπρακτα στην Έρευνα και την Επιστήμη στον τόπο μας»

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γκιολής αφού αναφέρθηκε σε όνειρο ζωής από φοιτητής, τονίζοντας πως απ τις πρώτες ημέρες της θητείας του ήταν θέμα που έφερε στον κ. Νίκα αναφέρει αναλυτικά τη σχετική μελέτη που έχει παραληφθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργών της ΠΕ Κορινθίας και που ήδη έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το εν λόγο κτήριο. Ακόμα αναφέρθηκε στην προμελέτη της διαμόρφωσης του χώρου που περιλαμβάνει μονοπάτια σε διαδρομές που προσομοιάζουν τις τροχιές των ουράνιων σωμάτων στο διάστημα υπό κλίμακα.
Στο σύνολο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και τον μελλοντικών όπως συζητήθηκαν, ο κ. Γκιολής τόνισε πως «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό ερευνητικό κέντρο αναφοράς στο Νομό μας σημειώνοντας  πως το Κοργιαλένιο τηλεσκόπιο των 123 εκατοστών που είναι εγκατεστημένο στο Κρυονέρι του Νομού Κορινθίας είναι εκείνου όπου παρατηρεί καθαρότερα τη σελήνη».


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη