Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ο Τσίπρας έχει… δρόμο μπροστά του (για να τον ακούσουν ξανά οι Έλληνες)

 Ο Τσίπρας έχει… δρόμο μπροστά του (για να τον ακούσουν ξανά οι Έλληνες)
Στο Ζάππειο που… δεν ήταν γούρικο σχεδόν για κανέναν πολιτικό που το επέλεξε για τη σημειολογία του στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με την προφανή και ηχηρή εξαίρεση του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έβαλε εκεί την υπογραφή του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Στο Ζάππειο λοιπόν. Εκεί επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι ΙΙ»

Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ.
Όπως είναι φανερό, το μέτρο αυτό υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης που υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να στηριχτούν τα νοικοκυριά 
Σε ότι αφορά τον κόσμο της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εννέα προτάσεις:

  1. Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας
  2. Κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας
  3. Κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από το ΣΕΠΕ
  4. Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων
  5. Θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σε αυτή
  6. Εξειδίκευση των κανόνων ασφαλείας και υγείας στην εργασία στις συνθήκες της πανδημίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων και εκτεταμένης εμβέλειας ενημερωτική εκστρατεία
  7. Υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της κρατικής επιχορήγησης (μετενέργεια)
  8. Σαφής απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής)
  9. Παράταση ισχύος μέχρι το τέλος του έτους όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο του 2020
Ωστόσο… Η συγκυρία είναι άκαιρη. Έχει περάσει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Διάστημα όχι επαρκές για να… ξεθυμώσει η κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, για να τον ακούσουν ξανά οι Έλληνες. Φυσικά, έχει κάθε δικαίωμα να προσπαθεί.