Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Στα 10 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Συνολικά 2.892 – 173 τα θύματα


Ένας θάνατος ασθενούς με κοροναϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 173.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2,892 εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. μετά την επιβεβαίωση 10 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 4 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.3 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 173 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιπεδώσει την καμπύλη με συγκριτικά μικρότερες απώλειες σε άλλες χώρες» είπε συνεχίζοντας.
«Τα περιοριστικά μέτρα περιόρισαν κατά 80% τη διασπορά του ιού» συμπλήρωσε, ενώ επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα μας είναι κάτω από 1% στον πληθυσμό της χώρας.

«Θα είχαμε πάνω από 13.000 νεκρούς»

«Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους» εξήγησε.
«Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά» τόνισε.
«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» κατέληξε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει πλέον να έχει το καθημερινό ραντεβού με τους πολίτες.
Τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη για καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση και με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε στη δική του μάχη όλους αυτούς τους μήνες.
«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσιόδρας τελείωσε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του εμφανώς συγκινημένος με ένα απόσπασμα από τον Οδυσσέα Ελύτη:
Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…»

Θυμίζουμε ότι στην χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι ο κ. Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός του.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η νέα φάση της προσπάθειάς μας, σε αυτό το πλαίσιο οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. Από το δύσκολο «Μένουμε Σπίτι» έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «Μένουμε Ασφαλείς». Η επικοινωνία μας μετά από 72 ημέρες μπαίνει σε νέα φάση. Ενας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Καλή δύναμη , καλή συνέχεια σε όλους μας. Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές».