Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Άρθρο του Δρ. Απόστολου Ε. Παπαφωτίου για την απένταξη των πόλεων Πελοποννήσου από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.


"Όποιος τα ψέματα λαλεί
δίχως ανδρεία λoγάται"
Βιτσέντζος Κορνάρος
Το παρόν κείμενο αποτελεί συμπίλημα διαφόρων τμημάτων συνεντεύξεων, παρεμβάσεων, δελτίων τύπου των πρωταγωνιστών της μεθόδευσης - συμπαιγνίας για την απένταξη των πόλεων Πελοποννήσου από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Μέσω αυτών γίνεται φανερό και αντιληπτό η συστηματική μεθόδευση προς εξυπηρέτηση αλλοτρίων και κατά των πολιτών στόχων.

26 Ιουλίου 2019. Απόσπασμα από τις δηλώσεις του κου Νίκα.
Η δημοπράτηση του έργου των δικτύων θα γίνει μέσα στο 2019 και η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2020. Το φυσικό αέριο θα φθάσει στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2023 και θα είναι διαθέσιμο σε πολίτες, επαγγελματίες και βιομηχανίες, σε νοσοκομεία και σχολεία.
Αυτά συμφώνησαν χθες σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας η νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου με επικεφαλής τον εκλεγέντα περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ) με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ. Στη συνάντηση μετείχαν ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής από όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια με την αναθεώρηση του προγράμματος ΠΕΠ θα διαθέσει το ποσό το οποίο απαιτείται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του δικτύου.
09 Ιανουαρίου 2020. Από τη συνέντευξη του κου Νίκα
Πισωγύρισμα (;) για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθυστέρησε (λόγω της αδιαφορίας του κου Νίκα   και δεν προλαβαίνει να δημοπρατήσει τα δίκτυα φυσικού αερίου με πόρους του ΕΣΠΑ που τελειώνει το 2023.
Αυτό υποστήριξε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το φυσικό αέριο, αν όλα πάνε καλά, θα φτάσει στα πρώτα σπίτια της Πελοποννήσου το συντομότερο στις αρχές το 2025.
Εννοείται ότι θα φτάσει μόνο στα σπίτια και στις επιχειρήσεις της Κορίνθου και της Τρίπολης, για τη σύνδεση των οποίων υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες.
Αντιθέτως, για τα δίκτυα της Καλαμάτας και της Σπάρτης κανένας δεν γνωρίζει αν θα δημιουργηθούν εντός της τρέχουσας δεκαετίας - αφού ο κεντρικός αγωγός σταμάτησε στη Μεγαλόπολη και ο ΕastMed, αν κατασκευαστεί, θα αργήσει να φτάσει στην Πελοπόννησο.
15 Μαΐου 2020
Απούσα η Πελοπόννησος – Διαγωνισμοί για το φυσικό αέριο σε 18 πόλεις
Τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας τέθηκαν σήμερα σε διαβούλευση από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΔΑ).
Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσουν εφέτος και θα ολοκληρωθούν το 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΑ, η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και, αμέσως μετά, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα κατασκευαστικά έργα.
Στόχος είναι πριν το τέλος του έτους να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής και να γίνονται, παράλληλα, συνδέσεις καταναλωτών. Μέσα στην πενταετία, θα κατασκευαστούν 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις:
·        Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
·        Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)
·        Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Συμμετοχή του κ. Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο θέμα:
1)     24-2-2020,      στο Κιάτο Κορινθίας
στην συνεστίαση κοπής πίτας του ΔΗΜ.ΤΟ Σικυωνίων
Δέσμευση του Υπουργού «Το φυσικό αέριο θα έλθει στην Κόρινθο, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού….».
Φεβρουάριος 2020 είναι ο μήνας που έγινε αναθεώρηση του προγράμματος του ΔΕΔΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για την Πελοπόννησο,  και απεντάχθησαν όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου και δύο της Κεντρικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου.
2)    16-5-2020
Ο κ. Χατζηδάκης, από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων εξέφρασε τη βούληση(!!!) να πάει το φυσικό αέριο σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται στην Πελοπόννησο, Δυτική & Κεντρική Μακεδονία.
Ο κ. Υπουργός μας λέει κάτι άλλο από αυτό που ίσχυε; Δηλαδή να περιορισθεί σε άγνωστο αριθμό πόλεων το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο αντί των επτά (7) πόλεων, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα.
Εάν ήθελε ο κ. Χατζηδάκης να δώσει λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε πολύ εύκολα νομοθετικά με τροπολογία ή με το νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον, κάνοντας μια τροποποίηση των νόμων Ν.4001/2011 ως προς την ερμηνεία του 18μηνου, αυτή που «παρεξήγησε» η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), κατά τα λεγόμενα του. Βάσει λοιπόν της «παρεξηγημένης» ερμηνείας από την ΡΑΕ, αυτή απένταξε την ΔΕΔΔΑ ως φορέας υλοποίησης καθόσον δεν υλοποιήθηκαν τα έργα εντός 18μήνου σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η «παρεξηγημένη» αυτή ερμηνεία της ΡΑΕ παράβλεψε τις υποχρεώσεις που είχε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου),στα πρόδρομα έργα και στα τεχνικά θέματα, έργα τα οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν και δεν ολοκληρώθηκαν, για να ισχύει το 18μηνο.
Να σημειωθεί ότι η Άδεια Διανομής και Διαχείρισης Δικτύων έχει ημερομηνία 31-12-2018 και συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα έργων. Και η Περιφέρεια της Ηπείρου κατά την «παρεξηγημένη» ερμηνεία της ΡΑΕ, είναι στην ίδια περίπτωση και όμως εκεί  δεν απεντάχθηκε καμία πόλη. Ισχύει εδώ η κυβερνητική πρακτική,
άλλο πλατεία Ομονοίας, άλλο Κυψέλη ! ! !
Εξάλλου η νομική υποστήριξη κατά της ΡΑΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα στηριχθεί κυρίως σε αυτή την ερμηνεία της "παρεξήγησης".
Γιατί κ. Υπουργέ δεν λύνετε το θέμα με μια ερμηνευτική διάταξη της σωστής ερμηνείας του 18μηνου των υποχρεώσεων και όχι της "παρεξηγημένης" ερμηνείας που κάνει η ΡΑΕ;  Μήπως έχετε άλλους στόχους για αναθέσεις, για διασπάσεις των έργων σε κερδοφόρα τμήματα και μη που δεν καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της Πελοποννήσου;
Από τα ανωτέρω προκύπτει μια συστηματική μεθόδευση για την απένταξη των πόλεων από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου.
Σε αυτή την μεθόδευση, σε αυτό το «μαγείρεμα» συμμετείχαν:
·        Κυβέρνηση δια του κ. Χατζηδάκη με αλλότριο στόχο τη διάσπαση και την έγκριση σε ημετέρους.
·        Ο αιφνιδιασθείς και κατάπληκτος  Περιφερειάρχης κ. Νίκας, πρόθυμος πάντα να υπηρετεί τα συμφέροντα της Κυβέρνησης και όχι των πολιτών, αδιαφορεί για το αναπτυξιακό έργο της Πελοποννήσου που είναι εγκεκριμένο έργο της Περιφέρειας  και με την συνεχή και συστηματική αδιαφορία του το παραχωρεί κατακρεουργημένο στη ιδιοτέλεια ορισμένων.
·        Οι άφωνοι, άλαλοι και άπραγες Βουλευτές του Νομού, εφαρμόζοντας την πολιτική της αδράνειας και της απουσίας από τα κρίσιμα θέματα του Νομού.
 Ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει «συμφέροντα» άλλων και όχι των πολιτών, εις βάρος της φθηνής παροχής φυσικού αερίου και ενέργειας σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις περιοχές σε πρώτη φάση και με δυνατότητα γρήγορης επέκτασης στη Δυτική Πελοπόννησο ως συνολική και ολοκληρωμένη κάλυψη  των ενεργειακών αναγκών.
Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός  Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.