Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: 4 κρούσματα στην Ελλάδα – 2.840 συνολικά και κανένας θάνατος

Περισσότερα από 100 εμβόλια σε εξέλιξη για τον κορωνοϊό
Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Σήμερα καταγράφονται μηδέν θάνατοι.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 άνθρωποι με διάμεση ηλικία 73 έτη.
2.840 είναι συνολικά τα κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 165 άτομα.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις κλινικές μελέτες που γίνονται για τα εμβόλια κατά του COVID-19.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην γίνονται βιαστικά οι δοκιμές εμβολίων» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.


Αν συνεχίσουν τα θετικά δείγματα είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις κλινικές μελέτες που γίνονται για τα εμβόλια κατά του COVID-19.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην γίνονται βιαστικά οι δοκιμές εμβολίων» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Υπέρ του ανοίγματος των Δημοτικών Σχολείων είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Να επιστρέψουν τα παιδιά στα Δημοτικά με κανόνες υγιεινής, απόσταση, ασφάλεια. Την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά θα την πάρουν οι οικογένειες» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία:
  • Ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά οικογενειών που δεν διαβάζουν στο σπίτι
  • Κόστος σε χαμένη γνώση. Δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί.
  • Επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών (άγχος, απομόνωση, εθισμός στο διαδίκτυο). Έχουμε παιδιά στα σπίτια χωρίς επαφή με συνομίληκους.
  • Οικονομικοί λόγοι που δεν είμαι σε θέση να αναλύσω. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι μεγαλύτερο για ένα παιδί με δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.
  • Πρέπει να γνωρίζει ο γονιός τι θα κάνει το παιδί στο σπίτι, δηλαδή αν βγει στις πλατείες είναι εκτεθειμένο στον ιό.
«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά είναι δίλημμα. Η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για την επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητα που τους στερήσαμε» τόνισε. Η τελική απόφαση για το άνοιγμα των Δημοτικών θα παρθεί τη Δευτέρα.
Παράλληλα ανέφερε πως το κλείσιμο των σχολείων είχε επιδημιολογικό όφελος. «Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως είναι απολύτως ασφαλές τα παιδιά να επιστρέψουν. Υπάρχει αριθμός παιδιών που ενδέχεται να νοσήσουν βαριά, περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν σύνδρομο. Το συμπέρασμα είναι πως θα συμβούν σπάνια και σαν Επιτροπή δεν θέλουμε να εστιάσουμε στα αρνητικά. Να γνωρίζετε πως κάποια από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την γρίπη. Η παρουσία του κορωνοϊού δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή» τόνισε.