Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: 50 νεκροί και 1.415 κρούσματα – Σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη

Κορωνοϊός: Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 1,314 τα κρούσματα
Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα κρούσματα είναι 81 και έχουν ανιχνευθεί 20 κρούσματα σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Ο συνολικός αριθμός είναι 1.415. Σε καραντίνα μπήκε η κοινότητα Φούστανη στην Πέλλα.

Επίσης 90 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Έξι άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

«Η επιστημονική αλήθεια δεν μπορεί 100% να τεκμηριωθεί» είπε για τη χρήση προστατευτικών μασκών και τόνισε ότι τις έχουν ανάγκη στα νοσοκομεία, οι άρρωστοι.
«Αν είχαμε περισσότερους θανάτους θα είχαν καταγραφεί. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία» επεσήμανε.
Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμωνων εκδόθηκαν ειδικές οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτα συμπτώματα είτε επιβεβαιωμένα.
Ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε ονομαστικά ασθενείς που επισκέφτηκε σήμερα σε νοσοκομεία. «Μας δίνουν όλους κουράγιο να συνεχίσουμε, ευχαριστώ», κατέληξε.

Συνταγογράφηση

Η ήπια νόσος δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, κινδυνεύει να εκθέσει και να εκτεθεί. Έχουμε βάλει ειδικά κριτήρια από προχθές για να συνταγογραφείται η θεραπεία από το σπίτι, η διαδικασία είναι σε τελικό στάδιο, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Εξιτήρια από νοσοκομεία για ασθενείς με COVID-19

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες και η πορεία διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα του κρούσματος. Αν είσαι διασωληνωμένος για 15-20 μέρες ή αν την περάσεις πολύ ήπια. Γνωρίζω δύο δημοσιεύσεις, μία από την Κίνα έδειξε υπολείμματα στη λειτουργία των πνευμονων των ασθενών. Χρειάζεται παρακολούθηση για όσους νοσούν σοβαρά. Μην ξεχνάτε ότι η πνευμονία γεμίζει με υγρό περιοχές. Βάσει της επιστημονικής μου εμπειρίας βαρύτερα περιστατικά θα χρειάζονται παρακολούθηση.

«Διαβατήριο» για όσους έχουν αντισώματα με ελεύθερη πρόσβαση

Όντως εξετάζεται όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι με υψηλά αντισώματα, θα είναι γι αυτούς ένα διαβατήριο να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Μιλάω για τη δική μου πλευρά τα νοσοκομεία. Θα δούμε τέτοιες στρατηγικές να υλοποιούνται. Άρα ναι εξετάζεται μία στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο, επεσήμανε.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη στην Πέλλα

Σε καραντίνα μπαίνει η κοινότητα Φούστανη στην Πέλλα, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναφέρθηκε σε όσους λένε πως έχει αυστηρό ύφος: «Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει στο σπίτι, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας αδιαφορούν. Και ναι η αυστηρότητά μας είναι γι αυτούς τους συμπολίτες μας. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν αλλά κάνουμε τεράστια προσπάθεια και θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Προειδοποιούμε τους αδιάφορους ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους που υπονομεύει την προσπάθεια των πολλών. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν. Γι αυτό το διακύβευμα δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω».