Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Covid19: Τα τελευταία νέα απ όλο τον κόσμο

 
 Τα ελβετικά νοσοκομεία ίσως καταρρεύσουν, αν η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθήσει να εξαπλώνεται γρήγορα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του τομέα μολυσματικών ασθενειών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της Ελβετίας, ο Ντάνιελ Κοχ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SRF.
"Ο ιός είναι μεταξύ μας, τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί και, αν αυτό συνεχιστεί, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν", υπογράμμισε. 
Οι αρχές της Ελβετίας κινητοποίησαν έως και 8.000 μέλη του στρατού χθες,
Δευτέρα, και απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις αφού κήρυξαν την επιδημία covid-19 "εξαιρετική" κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία απαιτούνται ριζικά μέτρα.
Περισσότεροι από 2.330 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 μέχρι στιγμής στην Ελβετία και τουλάχιστον 14 έχουν πεθάνει.
Ο Κοχ υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης να επικεντρώσει τους ελέγχους για τον ιό στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο και σε αυτούς που ενδέχεται να χρειαστεί να νοσηλευθούν. Εξήγησε ότι η διενέργεια πολλών τεστ για τον κορονοϊό προκαλεί συμφόρηση.
Ήδη, επεσήμανε ο Κοχ, οι αρχές διενεργούν περισσότερα από 2.000 τεστ ημερησίως. "Θα κάνουμε περισσότερα τεστ στη Ελβετία μόλις μπορέσουμε, όμως ο ιός δεν περιμένει τα τεστ. Τα νοσοκομεία καταγράφουν ραγδαία αύξηση των ασθενών και αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας", υπογράμμισε.
Κρατικές χορηγήσεις ζητούν ολλανδικές εταιρείες
Τουλάχιστον 27.000 εταιρείες στην Ολλανδία πλημμύρισαν τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες με αιτήματα να τους χορηγηθούν κρατικές επιχορηγήσεις προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στη δραστηριότητά τους, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας αυτής της βόρειας Ευρώπης.
Τα αιτήματα υποβλήθηκαν ώστε οι εταιρείες να είναι σε θέση να στείλουν στα σπίτια τους περίπου 400.000 εργαζομένους, με το κράτος να καλύπτει το μισθολογικό κόστος, εξήγησε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Υπό κανονικές συνθήκες, σε ετήσια βάση υποβάλλονται περίπου 200 τέτοιες αιτήσεις. Οι επιχειρήσεις στην Ολλανδία έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το μισθολογικό τους κόστος όταν εγκρίνονται οι αιτήσεις τους να καλύπτονται με επιδόματα ανεργίας προσωρινά οι μισθοί μέρους των εργαζομένων τους. Το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων αποκτούν εταιρείες αντιμέτωπες με μείωση 20% ή υψηλότερη του κύκλου εργασιών τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τους κανόνες για την υποβολή αιτήσεων του είδους, ώστε να δικαιούνται περισσότερες επιχειρήσεις ενισχύσεις, καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην Ολλανδία έχει παραλύσει. Η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε ανήγγειλε σειρά μέτρων την Κυριακή για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της διακοπής της λειτουργίας καταστημάτων λιανικής, εστιατορίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχολείων και των πανεπιστημίων έως την 6η Απριλίου.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε στην Ολλανδία κατά 278, στα 1.413ϊ η χώρα θρηνούσε 24 θύματα της ασθένειας COVID-19 ως χθες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).
Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ - Έκτακτα μέτρα και νέα χρηματοδότηση
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ πρότεινε χθες τη διάθεση επιπλέον 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. "Θα χρειαστούμε μεγάλη, γενναία και κατεπείγουσα ομοσπονδιακή δράση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση", ανέφερε ο Σούμερ σε δήλωσή του, περιγράφοντας το σχέδιο για τη χρηματοδότηση μιας σειράς έκτακτων λειτουργιών.
Μεταξύ αυτών, η ενίσχυση της δυνατότητας περίθαλψης των νοσοκομείων, η επέκταση χορήγησης των βοηθημάτων ανεργίας, η διάθεση βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και η χρηματοδότηση της φροντίδας των παιδιών για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
 Ο Λευκός Οίκος προχώρησε χθες στη δημοσιοποίηση ενός νέου πακέτου οδηγιών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, προειδοποιώντας τους Αμερικάνους να περιορίσουν τις κοινωνικές συναθροίσεις τους στα δέκα ή λιγότερα άτομα. Παράλληλα, συνέστησε στα εστιατόρια, στα μπαρ, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις όπου συχνάζουν πολλά άτομα, να παύσουν τη λειτουργία τους στις Πολιτείες όπου έχει παρατηρηθεί μετάδοση του ιού μεταξύ των μελών των τοπικών κοινωνιών.
Αντιδρώντας στο πακέτο δραστικών μέτρων της Fed στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν νέα πτώση χθες, Δευτέρα, με τον δείκτης S&P 500 να χάνει το 12% της αξίας του. Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρίες ζητούν βοήθεια μεγαλύτερη των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού για τη λειτουργία τους. "Πρέπει να υποστηρίξουμε τις αεροπορικές εταιρίες", δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
 Ξεχωριστά από τις κινήσεις των αεροπορικών εταιριών, οι διοικήσεις των αμερικανικών αεροδρομίων ζητούν ομοσπονδιακή βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέτρα για Ευρωπαίους πολίτες από Ιαπωνία - Αυστηρότερα μέτρα στην Ουχάν
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα ζητεί εφεξής όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην επικράτεια της από την Ευρώπη, περιλαμβανομένων των Ιαπώνων, να τίθενται οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε θα επιβάλλει απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τις περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Ιρλανδίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, πρόσθεσε το δίκτυο.
Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές που δεν κατονόμασε, το Asahi μετέδωσε ότι αναμένεται να ληφθεί επίσημα απόφαση επιβολής αυτών των μέτρων σε υπουργικό συμβούλιο αύριο Τετάρτη. Δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε εφαρμογή. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο δήμος της Ουχάν, της κινεζικής μεγαλούπολης 11 εκατομμυρίων κατοίκων όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο ο κορωνοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία, ανακοίνωσε ότι στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν σε αυτή από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες από σήμερα Τρίτη.
Πανομοιότυπο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην αυτόνομη κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησής του Κάρι Λαμ σήμερα.  

Θα γίνει όμως πιο ήπιος
Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, πιθανότατα ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται σύντομα να μας εγκαταλείψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός από τους κορυφαίους επιδημιολόγους των ΗΠΑ.
Ο Τζάστιν Λέσλερ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, εκτιμά ότι ο ιός θα μολύνει τελικά το 40% έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά το πρώτο κύμα της εξάπλωσής του, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό, με βάση το κακό σενάριο, μπορεί να συμβεί μέσα σε μόνο έξι έως 12 μήνες, ή -με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο- μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μολύνει δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε σε άρθρο του στην "Ουάσιγκτον Ποστ", είτε το καλό είτε το κακό σενάριο επικρατήσει, "από τη στιγμή που το πρώτο κύμα θα έχει τελειώσει, ο ιός πιθανότατα είναι εδώ για να παραμείνει. Αυτό ακούγεται τρομακτικό, σαν να αποδεχόμαστε πως δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Όμως, είναι πολύ απίθανο ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τόσο άσχημα".
Όπως επισημαίνει, οι εδραιωμένες ασθένειες συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τους νέους πανδημικούς ιούς. Κυρίως, όταν μία νόσος "παλιώνει", αλλάζει η ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων. Σήμερα, οι περισσότεροι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ηλικιωμένους. Παρόλο που ένας 70χρονος έχει ίδια πιθανότητα με έναν επτάχρονο να μολυνθεί, ο πρώτος έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει. Περίπου το 80% των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ μόλις ένας στους χίλιους σε κάτω των 20 ετών. Αυτό πιθανώς θα αλλάξει στο μέλλον. Ακόμη δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο νέος ιός προσφέρει μακρόχρονη ανοσία σε όποιον τον κολλάει, αλλά αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε σχεδόν όλοι οι ενήλικες μελλοντικά θα έχουν ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού και τα νέα κρούσματα θα αφορούν κυρίως παιδιά.
Εφόσον ο SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές σχεδόν αποκλειστικά στους μεγάλους, η διαχρονική μετατόπισή του στις μικρές ηλικίες θα σημάνει μία σχεδόν πλήρη - αλλά όχι ολοκληρωτική- εξαφάνιση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από τον ιό. Κανένας από τους κορωνοϊούς που είναι κοινοί σήμερα στους ανθρώπους δεν παρέχουν εφ` όρου ζωής ανοσία, σύμφωνα με τον κ. Λέσλερ, και είναι πολύ πιθανό ότι ούτε ο νέος ιός θα παρέχει.
Παρόλα αυτά, οι μελλοντικές λοιμώξεις θα είναι σχεδόν σίγουρα λιγότερο σοβαρές από ό,τι στην αρχή, καθώς οι άνθρωποι θα αποκτούν έστω μερική ανοσία. Μία ανάλογη μερική προστασία παρέχει για τη γρίπη το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν. Έτσι, κάποιος μπορεί πάντα να μολυνθεί, αλλά θα αρρωστήσει πολύ λιγότερο σοβαρά από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Παρομοίως και στην περίπτωση της Covid-19 αναμένεται οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά και να πεθαίνουν πιο δύσκολα στο μέλλον. Οι επιδημίες είναι σαν τις φωτιές, όσο αυξάνεται ο αριθμός αυτών που έχουν περάσει την Covid-19, τόσο η νόσος θα "ξεδοντιάζεται".
Σύμφωνα με τον κ. Λέσλερ, "οι επιδημίες είναι σαν τις φωτιές. Όταν υπάρχουν άφθονα καύσιμα, καίνε ανεξέλεγκτα, όταν όμως τα καύσιμα σπανίζουν, σιγοκαίνε αργά". Το "καύσιμο" είναι το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός στον παθογόνο μικροοργανισμό. Τα απανωτά κύματα μίας επιδημίας -που παρέχουν ολική ή μερική ανοσία σε ολοένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού- σταδιακά μειώνουν την ισχύ της λοίμωξης, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο ακόμη και για όσους ακόμη δεν έχουν κολλήσει τον νέο ιό.
Ακριβώς αυτός ο συνδυασμός -λιγότεροι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στη λοίμωξη και παράλληλα η ισχύς της έχει μειωθεί- εξηγεί γιατί το ίδιο στέλεχος γρίπης (π.χ. Η1Ν1) που προκαλεί μία φονική πανδημία, αργότερα προκαλεί απλώς ήπιες εποχικές επιδημίες κατά τόπους. Οι εκστρατείες εμβολιασμού, ακόμη και αν δεν μπορούν να "ξεριζώσουν" τη νόσο, έχουν ανάλογα θετικό αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει, επιτέλους, εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, ακριβώς αυτό θα συμβεί.
Έτσι, κατά τον κ. Λέσλερ, "θα υπάρξει μία στιγμή μετά την πανδημία (σ.σ. της Covid-19) που η ζωή θα επιστρέψει στο φυσιολογικό. Θα φτάσουμε τελικά εκεί ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο, να ανακαλύψουμε νέα φάρμακα ή να εξαλείψουμε τον ιό μέσω δραματικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας, μολονότι όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα, επειδή επιταχύνουν το τέλος της κρίσης". Ιδίως η ύπαρξη εμβολίου θα μειώσει δραστικά τη θνησιμότητα σε ένα-δύο χρόνια.
Κάθε χρόνο η Covid-19 θα σκοτώνει ολοένα λιγότερους, ώσπου σε μία δεκαετία (ίσως και περισσότερο), κατά την εκτίμηση του, η νόσος δεν θα σκοτώνει πια ηλικιωμένους. Όπως σημειώνει ο κ. Λέσλερ, "έχουμε μπροστά μας πιθανώς μία μακρά και επώδυνη διαδικασία". Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουν αναπτυχθεί έγκαιρα εμβόλια και αντιικά φάρμακα για να ανακοπεί το πρώτο κύμα του SARS-CoV-2, το οποίο ίσως μολύνει πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. "Δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι ένας στους χίλιους από όσους μολυνθούν θα πεθάνουν", προσθέτει ο Αμερικανός επιδημιολόγος.
Επειδή πολλά περιστατικά θα έχουν ήπια έως καθόλου συμπτώματα, η θνησιμότητα μεταξύ των διαγνωσμένων κρουσμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Από την άλλη, ένας δεκαπλάσιος αριθμός ασθενών ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν αυτές οι εκτιμήσεις είναι σωστές (υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την πραγματική θνητότητα του νέου ιού), "μεταφράζονται" μόνο στις ΗΠΑ κατά το πρώτο κύμα σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια νοσοκομειακές εισαγωγές και σε 170.000 θανάτους, πέντε έως δέκα φορές περισσότερους σε σχέση με τους θανάτους από τη γρίπη.
Εάν η εξέλιξη συμβεί σε διάστημα μόνο έξι έως 12 μηνών, τότε το σύστημα υγείας θα "γονατίσει". Γι` αυτό, όσο κρατά το πρώτο κύμα, είναι ζωτικό οι άνθρωποι να μείνουν όσο μπορούν στο σπίτι τους, ώστε να "απλώσουν" σε βάθος χρόνου τις νέες λοιμώξεις.  

ΚΥΠΕ
offsite.com.cy