Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

35 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πέντε οι νεκροί!

κρούσματα κορονοϊού

Λίγο μετά το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ήρθε και η καθιερωμένη ενημέρωση για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.  
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, λοιπόν, 35 είναι τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα και στο σύνολο είναι πια 387.

Ακόμη τόνισε πως 60 είναι τα “ορφανά” κρούσματα, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέσεις με τους πρώτους ασθενείς, ενώ 70 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται, με 11 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 68 έτη, ενώ και ο πέμπτος άνθρωπος που κατέληξε είχε υποκείμενο νόσημα.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό νέο, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας: 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Καθησυχαστικό είναι επίσης το γεγονός ότι για κάθε 5 ασθενείς που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.Τέλος, ενημέρωσε πως 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ να σημειωθεί πως σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα είναι πια -κρατηθείτε- πάνω από 190.000 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 7.500.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε πως από την Τετάρτη, 18.03.2020, στις 06:00 το πρωί “δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια. 

Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες”, τόνισε.
Επίσης, τόνισε πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό.
Ειδικά μέτρα λαμβάνονται και για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας και της μετάβασής τους σε αστικά κέντρα.
Ο ίδιος διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες περί κρουσμάτων εντός των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, τονίζοντας πως φτάνουν στα όρια συνωμοσιολογίας.Στην συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέγνωσε όλη την λίστα με τα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν από την τετάρτη, 18.03.2020, αλλά και εκείνα που θα λειτουργήσουν, Ακόμη τόνισε πως θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.