Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο

 Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου
Ο Μανώλης Γλέζος πέθανε την Δευτέρα 30 Μαρτίου σε ηλικία 98 ετών. Έμεινε στην ιστορία για την ηρωική του πράξη να κατεβάσει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.
Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε στα 98 του χρόνια έχοντας ζήσει τα μεγαλύτερα γεγονότα στην δύση και στην χαραυγή δυο αιώνων. Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.
Την θλίψη τους εκφράζει σύσσωμος ο πολικός κόσμος της χώρας.
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου 

Για έναν γενναίο άνθρωπο, σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγνό πατριώτη, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
   Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος επισημαίνει:
 «Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας.
   Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: 
Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.
Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.
Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…
Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές.
Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παυλόπουλος: «Έφυγε ένας υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας
Δήλωση για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου έκανε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Στην δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:
«Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακός και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» δήλωσε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος . Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του».

Τσίπρας: Θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους
«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.    Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.
Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.    Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.    Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.
Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!».

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Ν. Δένδια
Συλληπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
“O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής”, σημειώνει ο κ. Δένδιας. “Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Δήλωση Γ. Βαρουφάκη για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου:
«Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε αγώνα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα».
Συλλυπητήρια Γ. Α. Παπανδρέου
Συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου. «Ο Μανώλης Γλέζος, θα μας θυμίζει πάντα τη σημασία των αγώνων για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, τη σημασία της πάλης ενάντια στο φασισμό, όποια μορφή και αν έχει. Μανώλη, δεν θα ξεχάσουμε!», ανέφερε.

Ανακοίνωση από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τον Μάιο του 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον βράχο της Ακρόπολης.
Ο Μανώλης Γλέζος παραμένει παράδειγμα αντίστασης για τις νεώτερες γενιές, πολύ περισσότερο σήμερα, που η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη φέρει πολλά χαρακτηριστικά από το παρελθόν της. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του.
ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ : «θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου»
Χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της, χαρακτηρίζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την τιμή στους αγώνες του Μανώλη Γλέζου τον οποίο αποχαιρετά δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για τη συμπόρευσή τους.
«Αντίο σύντροφε Μανώλη Γλέζο
Αντίο στο σύμβολο της αντίστασης όλων των Ελλήνων κατά του ναζισμού. Αντίο στη γενναιότητα και τη μαχητικότητα σε καιρούς ζοφερούς για τον τόπο.
Αντίο στη νεανική σου ορμή σύντροφε που σε κράτησε ενεργό μέχρι τέλους, ζωντανό παράδειγμα για πολλές γενιές. Ευγνώμονες για τη συμπόρευσή μας, θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου.
Είναι χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της. Είναι χρέος όλων των Ελλήνων απέναντι στην ιστορία του τόπου», αναφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Γερμανός πρέσβης για τον θάνατο του Μ. Γλέζου: Η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη
«Μια απώλεια όχι μόνο για τους Έλληνες» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνεστ Ράιχελ. Επισήμανε ότι «η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη».
Μπακογιάννης: Μας αφήνεις εντολή να μην υποστείλουμε ποτέ την ελληνική σημαία
Την παραχώρηση τιμής ένεκεν τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο, στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής στον σπουδαίο πατριώτη και αγωνιστή με την τεράστια προσφορά στην πατρίδα και την δημοκρατία, αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
«Λίγοι φεύγουν γι’αυτό το ταξίδι με τόσες αποσκευές ζωής. Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Αγώνες για το «εμείς», για την πατρίδα, για όλους τους Έλληνες. Φεύγεις αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Αυτά που αφήνεις δεν χάνονται από την απώλεια της φυσικής σου παρουσίας, είναι η στάση ζωής σου η κληρονομιά μας. Γιατί μας δίδαξες ήθος και συνέπεια σε όσα πιστεύουμε, μας έμαθες να αμφισβητούμε αλλά να μη διχάζουμε. Και, κυρίως, αφήνεις εντολή να μην υποστείλουμε ποτέ την ελληνική σημαία. Καλό σου ταξίδι» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου: «Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωϊκής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».