Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το θεμελιώδες στοιχείο της Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821 που την διαφοροποιεί από τις πολλές μικρότερες εξεγέρσεις που προηγήθηκαν είναι το ότι το 1821 πλέον οι Έλληνες έπαυσαν να περιμένουν την απελευθέρωσή τους από τους ξένους.  Επικράτησε μια άλλη αντίληψη, στην οποία συνέβαλε και η Φιλική Εταιρεία, πως η ελευθερία θα προέλθει από τις δικές μας, τις ελληνικές δυνάμεις, και όχι “από την φιλανθρωπίαν των Χριστιανών Βασιλέων”.

Οι Έλληνες το 1821, δηλαδή, ανέλαβαν την ευθύνη της απελευθερώσεώς τους. Την ανέλαβαν πλήρως και την έφεραν εις πέρας, παρά τις παλινδρομήσεις, με παράγοντες του ’21 την ηθική τους υπεροχή, την συμβολή της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας, την παιδεία τους που προετοίμασε ιδεολογικά την Επανάσταση, το μηχανισμό της Φιλικής Εταιρείας και το Ελληνικό Ναυτικό. 
Σήμερα που Έθνος και Εκκλησία, οι ίδιοι δηλαδή βασικοί παράγοντες του 1821, δύο αιώνες μετά, συνεορτάζουν διπλή γιορτή, οι συνθήκες είναι πρωτοφανείς, γιατί όλα γίνονται, πρέπει να γίνονται, εν απουσία, από το οχυρό του σπιτιού μας.
Η αποτελεσματικότητα της σημερινής μάχης θα εξαρτηθεί από το γενικό αίσθημα ευθύνης, που με βάση τις οδηγίες της Πολιτείας και των ειδικών, θα περιορίσει την εξάπλωση της νόσου που μας απειλεί. Η αυτοσυγκράτηση, ο αυτοπεριορισμός και η απόσταση είναι τα όπλα αυτής της αθέατης, αλλά και έντονα παρούσας μάχης, που όλοι καλούμαστε να δώσουμε.
Ένας σύγχρονος σοφός όρισε ως ελευθερία την αυτοδύναμη άσκηση του χρέους.  Συνεπώς σήμερα που ελευθερία και ευθύνη γίνονται συνώνυμα, σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας και τον τρόπο ζωής μας με ασπίδα την ευθύνη μας. Δύο αιώνες μετά το 1821 και πάλι, ως λαός και Πολιτεία αυτή τη φορά, προτάσσουμε την ευθύνη για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση από την πρωτοφανή υγειονομική απειλή που μας δοκιμάζει».