Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Εκτακτο: Στους 17 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες

Ακόμη δυο θανάτους από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα αυξάνοντας τον αριθμό στους 17.
Συγκεκριμένα την τελευταία του πνοή άφησε χθες βράδυ ένας 64χρονος, που νοσηλευόταν έχοντας
προσβληθεί από κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου.
Ο άνδρας ήταν διασωληνωμένος εδώ και μία εβδομάδα και υποστηριζόταν μηχανικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Κατέληξε αργά χθες βράδυ, και προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό ότι έχασε την μάχη για την ζωή του και ένας 78χρονος που νοσηλεύονταν στο «Σωτηρία»
Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις – χωρίς απαραίτητα τη συνύπαρξη αναπνευστικών συμπτωμάτων – πιθανόν αποτελούν ένδειξη της νόσου Covid-19, αναδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Gastroenterology και κοινοποιήθηκε από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο.
Πρόκειται για πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς με COVID-19. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα. Κατά την πορεία της νόσου, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό παρουσίαζαν επιδείνωση όσο αύξανε η σοβαρότητα της ασθένειας. Σημειώνεται ότι σε επτά περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή, ανοδική πορεία ακολουθεί ο κορονοϊός στη χώρα μας, δημιουργώντας σοβαρές επιπλοκές και οδηγώντας στον θάνατο ηλικιωμένα άτομα.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 624.Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, τη στιγμή που είναι ανοδικός ο ρυθμός των νοσηλευομένων. Με βάση τα χθεσινή στοιχεία, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 124 ασθενείς, εκ των οποίων οι 34 είναι διασωληνωμένοι, κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μέχρι και χθες ήταν 44. Η διαφορά στους αριθμούς εξηγείται πιθανότατα ότι δεν είναι όλοι όσοι είναι σε Εντατικές και διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμένων τα 67 έτη.
Το ανδρικό φύλο εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο του νέου κορονοϊού. Το 55,7% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. Επίσης, από όσους κατέληξαν οι 12 ήταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες.
Ταυτόχρονα, «απλώνεται» στον χάρτη η διασπορά των θετικών σε Sars-CoV-2 περιστατικών. Το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων με κρούσματα ήταν μέχρι χθες 28, ενώ 144 περιστατικά ήταν υπό διερεύνηση.
Στην Καστοριά εξακολουθούν να εκφράζονται φόβοι για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί δύο νέα κρούσματα. Πρόκειται για μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο και έναν 55χρονο πολίτη.