Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το παραμύθι με τα «κομμένα καλώδια» και άλλα fake news..

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Εικόνα «μακεδονομάχου» και «τουρκοφάγου» προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να φιλοτεχνήσει για τον Αλέξη Τσίπρα η συριζαϊκή προπαγάνδα. Και με αφορμή το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» διάφοροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι (λέμε τώρα) παρελαύνουν από τα κανάλια προσπαθώντας (δια της επαναλήψεως) να επιβάλουν τα ψέματά τους ως αδιαμφισβήτητες αλήθειες και τα ανύπαρκτα περιστατικά ως γεγονότα.
«Σκεφθείτε τι θα παθαίναμε τώρα που η Τουρκία συμπεριφέρεται με τόσο επιθετικό τρόπο, αν δεν είχαμε υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε ανοιχτό μέτωπο και στα βόρεια σύνορά μας με την τουρκική αεροπορία να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της
γείτονος», λένε ξανά και ξανά με ύφος ογδόντα Ταλεϋράνδων – και τριακοσίων πιθήκων.
«Τι θα παθαίναμε, δηλαδή;», τους ρωτάς και σε κοιτάνε απαξιωτικά, οικτίροντας την… άγνοιά σου.
Έχουν προφανώς καταφέρει να κλείσουν μέσα σε 41 λέξεις όλα τα ψέματα που μπορούσαν να σκεφθούν:
Πρώτον ότι η Τουρκία πρώτη φορά εμφανίζεται τόσο επιθετική – ψέμα διότι ιστορικά η Ελλάδα έχει απέναντί της μια επιθετική και βάρβαρη Τουρκία και μετά το 1974 βρισκόμαστε συνεχώς σε πολεμική επιφυλακή σε αέρα και θάλασσα.
Δεύτερον, ότι περίπου κινδυνεύαμε με… στρατιωτική εισβολή από τον βορρά – επίσης ψέμα, καθώς ουδέποτε είχαμε κάποιο «ανοιχτό» πολεμικό μέτωπο με τα Σκόπια, ούτε κινδυνεύαμε από μια χώρα που δεν διαθέτει και κανέναν σπουδαίο στρατό, ούτε το θέμα του ονόματος μπορούσε να αποτελέσει ποτέ αφορμή για κάποια στρατιωτική επέμβαση.
Τρίτον, ότι την στρατιωτική «εκπροσώπηση» της γειτονικής χώρας είχε αναλάβει η Τουρκία – κι’ άλλο ψέμα, αφού πράγματι η Τουρκία προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να απλώσει τα δίχτυα επιρροής της στη γειτονική χώρα, με έντονη δραστηριότητα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και με στρατιωτική συνεργασία και εκπαίδευση, αλλά με τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ το θέμα ελεγχόταν. Αντίθετα τώρα και με τις δύο αυτές χώρες στο ΝΑΤΟ η συνεργασία τους θα ενισχυθεί και με τη βούλα της Συμμαχίας. Αντίθετα τώρα εμείς τους προσφέρουμε ασφάλεια με τα αεροπλάνα μας και από κάτω συνεχίζουν μια χαρά και ενισχύουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Οι «τουρκοφάγοι» του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενη εξυπνάδα της συριζαϊκής προπαγάνδας που επίσης εκτοξεύεται με θράσος τριακοσίων πιθήκων. Αυτή τη φορά με αφορμή του «Ορούτς Ρέις»…
Κατηγορούν, λοιπόν, την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε ως όφειλε στην παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ότι έλεγε πως το πήρε ο αέρας και, κυρίως, ότι την «άλλη φορά», τον Οκτώβριο του 2018, οι «τουρκοφάγοι» του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κόψει τα καλώδια από το πλοίο και άλλα τέτοια συριζοηρωικά!
«Γιατί δεν έκαναν αυτό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018, όταν η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς εμπόδισε την είσοδο του Ορούτς Ρέις και του έκοψε τα καλώδια, τρέποντάς το σε άτακτη φυγή;», λένε με τόση έμφαση που όποιος τους ακούει είναι σίγουρος πως πράγματι συνέβη τέτοιο περιστατικό.
Κατ’ αρχάς, πρόκειται για μεγάλη προσβολή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Πολεμικό Ναυτικό και την ηρωική φρεγάτα μας «Νικηφόρος Φωκάς», που είναι ο φόβος και ο τρόμος για τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η αλήθεια για τα «καλώδια»
Αλλά και εδώ το θέμα είναι το ψέμα – για την ακρίβεια τα ψέματα:
Πρώτον, στο περιστατικό της 18ης Οκτωβρίου 2018 δεν ενεπλάκη το «Ορούτς Ρέις», αλλά το γνωστό μας «Μπαρμπαρός». Το «Ορούτς Ρέις» βρισκόταν ακόμη στη Μαύρη Θάλασσα.
Δεύτερον, και τότε συνέβησαν τα ίδια ακριβώς: Το «Μπαρμπαρός» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς έφυγε το σήμα «καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», αυτοί απάντησαν περίπου τα ίδια («δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας») και μετά σταμάτησαν να απαντούν.
Το «Νικηφόρος Φωκάς» συνέχισε να βρίσκεται στην περιοχή και να επιτηρεί, έφτασε κοντά στο τουρκικό πλοίο, το οποίο τελικά αποχώρησε, ενώ λέγεται ότι στην διάρκεια του επεισοδίου μπερδεύτηκαν τα καλώδια, χωρίς να γνωρίζουμε αν κόπηκαν ή όχι. Όπως έφυγε το «Ορούτς Ρέις» και στο πρόσφατο περιστατικό, καθώς οι Τούρκοι γνωρίζουν πως το «Νικηφόρος Φωκάς» δεν αστειεύεται. Αρκούσε δηλαδή η παρουσία του!
Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν έκοψε τα καλώδια και είναι τουλάχιστον γελοίο – για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ – να αναμεταδίδεται με έναν χρόνο καθυστέρηση η προπαγάνδα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί παρενόχλησης του «Μπαρμπαρός» από την Ελλάδα, με την «Χουριέτ» να μιλά για «ελληνική παρενόχληση στο Μπαρμπαρός».
Στην τουρκική επιθετική ενέργεια η Ελλάδα είχε απαντήσει με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει:

«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα.  Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Δηλαδή, το «Νικηφόρος Φωκάς» ήταν εκεί, το «Μπαρμπαρός» έφυγε και υπήρξε ανταλλαγή ανακοινώσεων.

«Κανένα επεισόδιο δεν έλαβε χώρα»

Μάλιστα, πηγές του ΓΓΕΘΑ σημείωναν πως «κανένα επεισόδιο δεν έλαβε χώρα στην Μεσόγειο»,  χαρακτηρίζοντας ως επικοινωνιακή προπαγάνδα τις τελευταίες πληροφορίες από τα τούρκικα μέσα ενημέρωσης για την υποτιθέμενη παρενόχληση του Barbaros από ελληνική φρεγάτα.

Οι ίδιες πηγές είχαν διαψεύσει το επεισόδιο, υπογραμμίζοντας ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Και εξηγούσαν ότι «πρακτικά, εκείνο που συμβαίνει κάθε φορά που το Μπαρμπαρός επιχειρεί να προσεγγίσει μέρος της θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εκφωνείται δι’ ασυρμάτου κείμενο, με το οποίο αποτρέπεται η προσέγγιση του πλοίου».

Έχουν αυτά καμιά σχέση με όσα διαδίδονται τον τελευταίο καιρό; Και αν τότε δεν είχε γίνει συζήτηση – ό,τι και αν είχε συμβεί – γιατί τώρα πρέπει να γίνεται συζήτηση – για ό,τι και αν συνέβη;

«Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις»…

Την επομένη μάλιστα, στις 19 Οκτωβρίου 2018, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είχε ερωτηθεί σχετικά. Και είχε απαντήσει:

«Κοιτάξτε, η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση, όπου προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Αυτό που θέλω να πω όμως, μιας και με ρωτήσατε για την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατ’ επέκταση , είναι ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στο περιθώριο της Συνόδου, είχαμε την ευκαιρία, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, οι οποίοι και με ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη, την Τουρκία, μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία. Γνωρίζετε, ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία, ήταν απολύτως σαφές, για πρώτη φορά τόσο απολύτως κρυστάλλινο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μαρτίου. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν θα επιτρέψουμε, μέσω της καλλιέργειας έντασης, να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε, σε ό,τι με αφορά, τρεισήμισι χρόνια τώρα, θα έλεγα ότι είμαι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, να υπάρξει διάλογος, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Ο διάλογος είναι ακόμα πιο σημαντικός και απαραίτητος ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και βεβαίως θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι αταλάντευτα πολιτική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χωρίς, όμως, να παρασύρεται σε ανέξοδες εθνικιστικές κορώνες που μπορούν να μας παρασύρουν σε έναν δρόμο ολισθηρό, να υπονομεύσουν τον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να έχουμε με τη γείτονα χώρα, γιατί, επαναλαμβάνω, η στρατηγική της Ελλάδας είναι, να είναι και να δυναμώνει διαρκώς τον ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Συγγνώμη, αλλά αν ο Τσίπρας δεν ήθελε να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αυτή ήταν η στρογγυλεμένη απάντησή του και αν δεν ήθελε να παρασύρεται σε «ανέξοδες εθνικιστικές κορώνες», τότε γιατί ασκείται τέτοια πίεση και γίνεται απόπειρα πρόκλησης κατακραυγής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Αν στον Τσίπρα επιτρεπόταν να μην δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί ο Μητσοτάκης εγκαλείται για τον ίδιο λόγο;
Για να μην πούμε ότι αυτή τη φορά υπήρχε και το (αναβαθμισμένο) στοιχείο της «τρολιάς» - σας έπιασε ο καιρός, σας πήρε ο άνεμος και τα λοιπά;
Υπήρχε η τουρκική σημαία!
Για να μην μιλήσουμε και για τον Καμμένο (ήταν υπουργός Άμυνας για να μην ξεχνιόμαστε) που επίσης την 19η Οκτωβρίου 2018, είχε απαντήσει ως εξής, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά, μάλιστα:
«Εμείς επιχειρούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Βλέπετε ότι εδώ είναι και η τουρκική σημαία και συνεκπαιδεύονται μαζί μας οι Τούρκοι στο ΚΕΝΑΠ. Είναι και προς το συμφέρον και της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Αλλά ουδείς είχε ορμήσει τότε να του πει πως την ώρα που τουρκικό πλοίο μόλις είχε παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτός μιλούσε για καλές σχέσεις και για την τουρκική σημαία στα Χανιά και για την συνεκπαίδευση των Τούρκων!

Τώρα, όμως, ο Τσίπρας λοιδωρεί, οι υπουργοί και οι βουλευτές του θυμίζουν τα δήθεν «κομμένα καλώδια» και όλοι μαζί τίθενται στην υπηρεσία της τουρκικής προπαγάνδας (που αυτή τη φορά έκανε σα να μην συνέβη τίποτε, χωρίς καμιά αναφορά στο θέμα), γεμίζοντας τον κόσμο με fake news…

elzoni.gr