Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Κύπελλο Ολυμπιακός-Λαμία 3-2: Το μαγικό πόδι του Βαλμπουενά τον έστειλε στα ημιτελικά

Ολυμπιακός-Λαμία 3-2: Το μαγικό πόδι του Βαλμπουενά τον έστειλε στα ημιτελικά 
Η Λαμία ξύπνησε μνήμες από τον περσινό αποκλεισμό από το Κύπελλο, αλλά ο Ολυμπιακός φέτος έχει τον Ματιέ Βαλμπουενά. Οι Πειραιώτες αν και έχαναν στο ημίχρονο 1-0 τελικά γύρισαν το παιχνίδι και επικράτησαν με σκορ 3-2 παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς αν και ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο της έλειπε η κίνηση και η φαντασία για να βρει το γκολ. Το έκανε αυτό η Λαμία στ φινάλε του ημιχρόνου, αλλά ο Ολυμπιακός γύρισε το ματς στην επανάληψη με τον Ματιέ Βαλμπουενά να δημιουργεί τα τρία γκολ και τον Χασάν και τον Σισέ (2) να σκοράρουν.

Ο Ολυμπιακός πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων από το πρώτο λεπτό, είχε την κατοχή της μπάλας και το παιχνίδι παιζόταν στο μισό γήπεδο. Σε σχέση με προηγούμενα ματς ο Ολυμπιακός είχε τον Γκιγιέρμε σε καλή βραδιά και τον Φορτούνη να παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά να μην μπορεί να δημιουργήσει. Αυτό κατά μεγάλο ποσοστό οφειλόταν στο γεγονός πως δεν γινόταν κίνηση από τους συμπαίκτες του. Στο 7’ ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ με τον Τσιμίκα να κάνει το γύρισμα και τον Χασάν να αστοχεί σε κενή εστία.
 Η Λαμία ήταν κλεισμένη στα καρέ της, το παιχνίδι παιζόταν στο μισό γήπεδο, όμως, ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε χώρους απέναντι σε μία ομάδα που ταμπουρωμένη στην άμυνα της. Βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν κίνηση στο χώρο χωρίς τη μπάλα και το έργο τους γινόταν δύσκολο. Ο Λοβέρα που πήρε φανέλα βασικού ήταν πολύ αρνητικός, αφού συνέκλινε προς τα μέσα με αποτέλεσμα η ομάδα του Πειραιά να μην έχει πλάτος στο γήπεδο. Καλή ευκαιρία χάθηκε και στο 11’ με τον Μασούρα να σουτάρει μέσα από την περιοχή και τον Κάχριμαν να αποκρούει. Το σκηνικό δεν άλλαζε στο ματς όσο περνούσε η ώρα, ενώ η Λαμία δεν έδειχνε να απειλεί τον Ολυμπιακό. Ο Αλέν ήταν θεατής στο ματς, αλλά η ομάδα του Πειραιά δεν είχε κίνηση και πλάτος με καλύτερο παίκτη τον Γκιγιέρμε και φιλότιμο τον Φορτούνη. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι που η Λαμία ήταν ακίνδυνη τελικά κατάφερε να προηγηθεί στο 44’. Ήταν μία εκτέλεση φάουλ του Τιρόνε, η άμυνα του Ολυμπιακού έχασε τον Ατέντζο, ο οποίος με προβολή σκόραρε για το 0-1. Με αυτό το σκορ πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.
 Ο Ολυμπιακός βρέθηκε από το… πουθενά πίσω στο σκορ και ο Μαρτίνς ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο βάζοντας στο γήπεδο το βαρύ πυροβολικό. Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί πήραν τις θέσεις των Μασούρα, Λοβέρα. Το φάντασμα του περσινού αποκλεισμού από τη Λαμία είχε αρχίσει να πλανάται πάνω από το «Γ. Καραϊσκάκης» και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πατήσει γκάζι για να κάνουν την ανατροπή. Η εικόνα της αναμέτρησης δεν είχε αλλάξει με τον Ολυμπιακό να έχει βάλει τη Λαμία στα καρέ της και να πιέζει ασφυκτικά έχοντας μέσα στο τερέν όλα του τα… όπλα.
ο γκολ της ισοφάρισης ήρθε στο 60’ από τον Χασάν, ο οποίος με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Κάχριμαν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το 1-1. Σε εκείνο το σημείο η ομάδα του Μάντζιου φάνηκε να χάνει τη συγκέντρωση της και στο 61’ ο Ρόμανιτς αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα αφήνοντας τη Λαμία με δέκα παίκτες. Πλέον ο Ολυμπιακός και με αριθμητικό πλεονέκτημα πίεζε ασφυκτικά για να βρει και δεύτερο γκολ. Ο Βαλμπουενά έκανε ήδη τη διαφορά και στο 71΄έφτιαξε και δεύτερο γκολ όταν έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και με καρφωτή κεφαλιά ο Σισέ σκόραρε για το 2-1. Ο Γάλλος είχε βάλει τη σφραγίδα του στο παιχνίδι με δύο ασίστ, ενώ ο Ολυμπιακός δεν ηρεμούσε και ήθελε κι άλλο γκολ για να «κλειδώσει» την πρόκριση. Το βρήκε και αυτό στο 77’ με τον Βαλμπουενά πάλι να εκτελεί φάουλ και τον Σισέ με κεφαλιά να σκοράρει για το 3-1. Κι εκεί που τα πάντα έδειχναν τελειωμένα ο Σισέ στο 88’ ανέτρεψε στην περιοχή τον Νιασέ και ο Κουτσιαύτης έδωσε το πέναλτι. Στο 90’ ο Βιγιάλμπα εκτέλεσε εύστοχα και έκανε το 3-2, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ που έδωσε τον Ολυμπιακό την πρόκριση στα ημιτελικά.
Ολυμπιακός: Αλέν, Γκασπάρ, Σεμέδο, Σισέ, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Μασούρας (46’ Βαλμπουενά), Φορτούνης, Λοβέρα (46’ Ελ Αραμπί), Χασάν (78’ Μορ)
Λαμία: Κάχριμαν, Αντέντζο, Τζανετόπουλος, Νιασέ, Βασιλόγιαννης (75’ Βιγιάλμπα), Τιρόνε (65’ Σκόνδρας), Καραμάνος (65’ Σασί), Ρόμανιτς, Βάντερσον, Ασίγκμπα, Μπουλούλης.