Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Στη Βουλή επαναφέρει την ανάγκη στελέχωσης και επαρκούς λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου ο Γ. Ψυχογιός


 https://korinthia.net.gr/wp-content/uploads/2019/11/01.-kefiap-komotinis-5-800x400.jpg
Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γεώργιος Ψυχογιός, κατέθεσε ως κοινοβουλευτική Αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου (ΠΟΜΑμεΑ.ΠΕΛ.), μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με την οποία τονίζεται η επιτακτική ανάγκη πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κορίνθου, ιδίως της άρτια εξοπλισμένης πτέρυγας κλειστής νοσηλείας, για την αποκατάσταση ασθενών και την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να
έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας και να μην υποχρεώνονται να καταφύγουν σε Κέντρα Αποκατάστασης του Ιδιωτικού Τομέα.
Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια προηγούμενης κοινοβουλευτικής παρέμβασης προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία είχε ζητηθει η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου, που είχαν προσληφθεί μέσω του ειδικού προγράματος απασχόλησης 5500 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, για την ανάσχεση του brain drain με την φυγή επιστημόνων στοεξωτερικό και την κάλυψη νευραλγικών αναγκών δημοσίων φορέων. Παρά τη σημασία των παραπάνω, οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας κατήργησαν το συγεκριμένο πρόγραμμα στέλνοντας στην ανεργία τους εργαζόμενους και άφηνοντας το ΚΕΦΙΑΠ χωρίς επαρκές προσωπικό σε καθεστώς υπολειτουργίας και μαρασμού.
Το ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου είναι το μοναδικό δημόσιο Κέντρο αποκατάστασης το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες σε ένα πολύ ευρύ φάσμα ασθενειών και παθήσεων που χρήζουν αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και ειδικής αγωγής, παρόλα αυτά είχε απαξιωθεί πλήρως από την Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παρότι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη χώρο του ΚΕΦΙΑΠ στις 29/11 διαπιστώνοντας από κοντά το σημαντικό έργο που επιτελείται για όλη την Πελοπόννησο, αποτέλεσμα της ουσιαστικής επαναλειτουργίας της δομής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και το νέο Διοικητή του Γ. Ν. Κορίνθου και τους βουλευτές Κορινθίας της ΝΔ να πάρουν θέση και να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πλήρη λειτουργία και τις υποδομές του Κέντρου.
=====
 Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 
ΑΝΑΦΟΡΑ
 Για τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Άμεση ανάγκη στελέχωσης Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κορίνθου».
 
Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γεώργιος Ψυχογιός, καταθέτει ως αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου (ΠΟΜΑμεΑ.ΠΕΛ.), η οποία είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με την οποία τονίζεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κορίνθου, ιδίως της άρτια εξοπλισμένης πτέρυγας κλειστής νοσηλείας,  για την αποκατάσταση ασθενών και την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να μην υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε Κέντρα Αποκατάστασης του  Ιδιωτικού Τομέα.
Επισυνάπεται η σχετική επιστολή του φορέα
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.
 
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2020
Ο καταθέτων βουλευτής
Γεώργιος Ψυχογιός
======
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ε.Σ.Α.με.Α.
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 43,
Τ.Κ. 22100 ΤΡΙΠΟΛΗ 
Τηλ&Fax: (2710) 221964  
ΤΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6974456282-6907612370 
e-mail :  pomameapel@gmail.com 
                                                                    Τρίπολη, 18/02/2020
                                                                                   Α.Π: 10
ΠΡΟΣ:   Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια 
ΚΟΙΝ.: 1. Υφυπουργό Υγείας   κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη 
2. Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμα Χρίστο 
3. Βουλευτή Κορινθίας κ.Ταγαρά Νίκο 
4. Βουλευτή Κορινθίας κ.Σούκουλη- Βιβιάλη Μαριλένα 
5. Βουλευτή Κορινθίας κ. Ψυχογιό Γεώργιο 
6. Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλο Ιωάννη 
7. Διοικητή 6ης  ΥΠΕ κ. Καρβέλη Ιωάννη 
8. Γενικό Διευθυντή Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Διαμαντόπουλο Βασίλη 9. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου κ. Καρπούζη Γρηγόριο 
10. Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη Ιωάννη 
11. Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου 
12. Σωματείο ΑμεΑ Κορινθίας
 

                                             ΘΕΜΑ: ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου (ΠΟΜΑμεΑ.ΠΕΛ.), η οποία είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Ατόμων με Αναπηρία και Χρονίως Πασχόντων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Έχει, δε,  ως αποστολή την καταπολέμηση των διακρίσεων των ΑμεΑ αλλά και όλων των πολιτών, καθώς και την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε την πρόσφατη επίσκεψη μας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης ( ΚΕΦΙΑΠ) στα Ίσθμια της ΠΕ Κορινθίας, συνοδευόμενοι από μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Κορινθίας. Η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων της ΠΟΜΑμεΑΠΕΛ για την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για την ανάπτυξη και τη
βελτίωση των δομών που εξυπηρετούν Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με έκπληξη, αντικρίσαμε μια άρτια εξοπλισμένη δομή για όλα τα είδη θεραπειών στο τομέα της αποκατάστασης και αποθεραπείας, όσο και για κλειστή νοσηλεία.
Ωστόσο, παρότι ο εξοπλισμός είναι πλήρης, η πτέρυγα κλειστής νοσηλείας ΔΕΝ έχει λειτουργήσει ΠΟΤΕ, και οι θεραπείες ασθενών πραγματοποιούνται έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίστες αναμονής, καθώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως και ο ίδιος γνωρίζετε η οικονομική κατάσταση των πολιτών στη χώρα είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη, ιδίως των Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν και τις ανάγκες της εκάστοτε πάθησης τους πέρα από τις καθημερινές βιοποριστικές ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους. Πιστεύουμε, πως είναι μείζονος σημασίας και επιτακτική η  ανάγκη αξιοποίησης αυτής της ΚΡΑΤΙΚΗΣ δομής για την Αποκατάσταση Ασθενών και την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να μην καταφεύγουν σε Κέντρα Αποκατάστασης του  Ιδιωτικού  Τομέα. Μία δομή, η οποία ομολογουμένως, έχει πλήρη εξοπλισμό, σύγχρονο και ζηλευτό από κάθε άλλο Κέντρο Αποκατάστασης της Χώρας και θα μπορούσε κάλλιστα, να καλύψει τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σας καλούμε, να επισκεφτούμε μαζί αυτή τη δομή, ώστε να είστε σε θέση κι εσείς να την αξιολογήσετε, να δείτε την αναγκαιότητα της αξιοποίησης της  και να προχωρήσετε στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνετε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εσείς  για τα Άτομα με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε επί του ζητήματος.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη στήριξή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση, ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.